SUA: Pentagonul include Israelul în Comandamentul său militar pentru Orientul Mijlociu

SUA: Pentagonul include Israelul în Comandamentul său militar pentru Orientul Mijlociu

Departamentul american al Apărării a anunţat vineri intenţia de a include Israelul în Comandamentul său central pentru Orientul Mijlociu, o măsură destinată consolidării frontului anti-Teheran, transmite AFP.

"Reducerea tensiunilor dintre Israel şi vecinii săi arabi, graţie Acordurilor Abraham, oferă Statelor Unite o oportunitate strategică de a reuni parteneri cheie împotriva ameninţărilor comune din Orientul Mijlociu", a anunţat Pentagonul într-un comunicat. Ameninţarea vizată, dar nemenţionată, este Iranul.

Acordurile Abraham este termenul adoptat după declaraţia comună între Israel, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite din 13 august 2020. Termenul este folosit pentru a se referi în mod colectiv la acordurile dintre Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain.

Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudanul şi Marocul şi-au normalizat relaţiile cu statul evreu sub egida SUA, reprezentate de Jared Kushner, ginerele şi consilierul preşedintelui Donald Trump.

Echilibrul de putere din Orientul Mijlociu fiind astfel redefinit, Pentagonul a estimat că relaţiile sale militare cu Israelul ar putea fi de acum înainte gestionate de către filiala din Orientul Mijlociu a Comandamentului Central şi nu de către conducerea europeană a Centcom, aşa cum se întâmpla până acum.

Diplomaţia americană sub administraţia Trump a reuşit să distrugă consensul arab în privinţa ne-încheierii de acorduri cu statul evreu înaintea soluţionării conflictului israeliano-palestinian. Această mişcare permite Washingtonului să îşi consolideze alianţa cu ţările arabe sunnite împotriva Iranului, ţară văzută ca principala ameninţare la adresa stabilităţii regionale.

Pentagonul a anunţat, de asemenea, vineri că efectivele militare ale SUA se ridică acum la 2.500 în Afganistan şi în Irak, în conformitate cu dorinţa preşedintelui Trump de a pune capăt "războaielor nesfârşite". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu