SUA: Pompeo avertizează companiile din Silicon Valley asupra unor riscuri în afaceri cu China

SUA: Pompeo avertizează companiile din Silicon Valley asupra unor riscuri în afaceri cu China

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a avertizat luni companiile din Silicon Valley, creierul giganţilor tehnologiei, cu privire la riscurile cu care se confruntă în afaceri cu China, avertizare ce survine înainte de semnarea unui acord comercial între Washington şi Beijing, relatează AFP.

''Nu sunt aici pentru a vă cere să părăsiţi China. De fapt, este exact invers: vrem ca societăţile americane să se îmbogăţească făcând afaceri acolo, să creeze locuri de muncă aici în America'', a spus secretarul de stat al SUA la San Francisco, în California, în faţa Silicon Valley Leadership Group, care reuneşte peste 350 de companii.

"În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că companiile noastre nu încheie contracte care să consolideze armata rivalului nostru sau să favorizeze represiunea în anumite părţi ale acestei ţări", a adăugat el. ''Trebuie să ne asigurăm că tehnologia americană nu alimentează o stare de supraveghere cu adevărat orwelliană'', a adăugat responsabilul american, apreciind că ''principiile americane'' nu trebuie ''sacrificate pe altarul prosperităţii''.

El le-a cerut companiilor americane să-şi pună ''doar câteva întrebări'': ''Cu cine trebuie să fac? Care este raportul real între riscurile implicate şi beneficiile aşteptate din aceste afaceri cu China?''

Administraţia Donald Trump acuză Beijingul de practici comerciale neloiale, de furt al proprietăţii intelectuale şi de dorinţa de a folosi tehnologia pentru a-şi extinde controlul asupra unor regiuni ale lumii sau pentru a consolida represiunea în China, în special împotriva musulmanilor uiguri.

Aceste acuzaţii se află în centrul conflictului comercial cu China şi al cărui prim act se încheie miercuri cu semnarea primei faze a unui acord bilateral.

"Preşedintele Trump a luat măsuri pentru a face faţă practicilor economice prădătoare ale Chinei, el cere respect şi reciprocitate", a dat asigurări Mike Pompeo, adăugând că guvernul american "îşi face partea" sa.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…