SUA: Primul buget al administrației Trump prevede creșteri pentru Pentagon și reduceri pentru Departamentul de Stat

Casa Albă trimite luni departamentelor federale prima variantă a proiectului de buget, ce include majorarea fondurilor pentru apărare, promisă de președintele Donald Trump și finanțată în parte din reduceri de la Departamentul de Stat, Agenția pentru Protecția Mediului și alte programe nemilitare, au declarat doi oficiali americani familiarizați cu subiectul, citați de Reuters.

Conform unuia dintre ei, în bugetul alocat Pentagonului se vor regăsi bani mai mulți pentru construirea de nave și avioane militare și pentru crearea unei "prezențe mai robuste" în ape internaționale de mare importantă strategică, precum Strâmtoarea Ormuz și Marea Chinei de Sud.

Potrivit unui al doilea oficial, care a dorit de asemenea să-și păstreze anonimatul, bugetul Departamentului de Stat ar putea fi redus cu până la 30%, ceea ce ar obliga la o restructurare majoră și la eliminarea unor programe.

La o adunare a conservatorilor desfășurată vineri, Donald Trump a promis "una din cele mai mari creșteri militare din istoria Americii".

Unii experți în domeniul securității au pus sub semnul întrebării necesitatea unei creșteri substanțiale a cheltuielilor militare ale SUA, care se cifrează deja la aproximativ 600 miliarde de dolari anual. Prin comparație, Statele Unite alocă numai circa 50 miliarde de dolari pentru Departamentul de Stat și asistență internațională.

Conform lui John Czwartacki, purtător de cuvânt al Biroului de management și buget de la Casa Albă, varianta finală a proiectului de buget, primul al noii administrații republicane, va fi făcută publică la mijlocul lunii martie. Czwartacki a considerat "prematur" orice comentariu despre "detaliile discuției interne înainte de publicarea" proiectului.

Variantele bugetare ce vor fi trimise luni departamentelor și agențiilor federale constituie doar o etapă dintr-un lung proces. Instituțiile respective pot cere majorarea acestor fonduri, iar bugetele finale trebuie aprobate de Congres.

Bugetul administrației Trump mizează pe o creștere economică de 2,4%, conform unuia din oficiali, deși în campania electorală candidatul republican a vorbit despre "obiectivul național" al unei creșteri de 4%.

Duminică, vorbind la postul Fox News, secretarul trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că bugetul administrației Trump nu va presupune tăieri din fondurile pentru programe federale sociale precum Social Security și Medicare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …

3 HARTA clanurilor interlope din București. Cine controlează lumea subterană şi cum sunt împărţite teritoriile

4 Categoria „valori” / Povestea neromanțată a infractorilor din clanul Duduianu: Șantaj, trafic de persoane și dro…

5 BREAKING DSP București intră sub conducere militară: Va fi coordonată de colonelul medic Ionel Paul Oprea, car…