SUA: Proiectul de reformă a sistemului de sănătate, torpilat de unii republicani

SUA: Proiectul de reformă a sistemului de sănătate, torpilat de unii republicani

Proiectul republican de reformă a sistemului de sănătate din SUA s-a prăbușit de facto în varianta sa actuală, în urma opoziției exprimate de alți doi senatori ai majorității, ceea ce marchează un nou eșec pentru Partidul Republican aflat la putere și pentru președintele Donald Trump, transmite AFP.

Senatorii conservatori Mike Lee și Jerry Moran și-au anunțat luni seară opoziția pe Twitter, ceea ce ridică la patru, din 52, numărul republicanilor care se opun textului elaborat de liderii Senatului. Pentru a trece, proiectul de lege ar avea nevoie de cel puțin 50 de voturi, din 100 de senatori.

"Trebuie să pornim de la zero, cu un proces legislativ deschis", a declarat Jerry Moran, senator de Kansas.

"În afară de faptul că nu abrogă în întregime taxele impuse de Obamacare, (proiectul de lege) nu merge atât de departe încât să reducă prețurile la asigurări pentru clasa de mijloc", a declarat Mike Lee, care se alătură conservatorului Rand Paul și senatoarei moderate Susan Collins.

Republicanii, la putere la Casa Albă și în cele două camere ale Congresului, au promis că vor abroga Obamacare, legea democraților privind asigurările de sănătate, adoptată de Barack Obama în 2010.

Însă republicani conservatori, de o parte, și moderați, de altă parte, se opun planului de compromis elaborat de liderii partidului. Primii sunt nemulțumiți că proiectul nu abrogă în totalitate legea precedentă, iar ceilalți denunță reducerea bugetului pentru Sănătate, care ar afecta în mod disproporționat persoanele cu venituri mici.

Examinarea reformei, promisă de șapte ani de republicani, a fost deja amânată de mai multe ori din cauza divergențelor din partid.

După anunțul făcut de cei doi senatori republicani, Donald Trump le-a cerut congresmenilor, într-o postare pe Twitter , să adopte o soluție radicală ca alternativă: să abroge total Obamacare, amânând pentru mai târziu elaborarea unei ipotetice variante înlocuitoare.

"Republicanii trebuie pur și simplu să abroge Obamacare acum și să pornească de la zero pentru a elabora un nou plan privind Sănătatea. Democrații li se vor alătura!", a scris liderul de la Casa Albă.

Este aproape ceea ce a anunțat în cursul serii de luni și Mitch McConnell, liderul majorității din Senat, care a confirmat că trebuie să se renunțe la acest proiect de lege elaborat de câteva luni.

"Din păcate, este evident că tentativa de a abroga și de a înlocui în același timp eșecul care este Obamacare nu va reuși", a declarat el.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?