SUA: Republicanii anunță deschiderea a două anchete parlamentare, vizați fiind Barack Obama și Hillary Clinton

Aleșii republicani au anunțat marți deschiderea a două noi anchete parlamentare, una ce îl vizează pe fostul președinte democrat Barack Obama, iar cealaltă pe fosta candidată democrată la președinția SUA, Hillary Clinton, care se adaugă mai multor investigații în desfășurare în capitala americană, transmite AFP.

Prima din aceste noi anchete vizează să facă lumină asupra deciziei FBI și Ministerului Justiției, din campania prezidențială din 2016, de a nu o urmări pe cea care atunci era candidat, în dosarul utilizării unui server privat pentru trimiterea de e-mailuri în perioada când ocupa funcția de Secretar de Stat.

Cea de-a doua investigație are în vedere o decizie luată în 2013 de administrația Obama care a constat în aprobarea vânzării grupului minier canadian Uranium One către societatea rusă Rosatom. Această decizie, adoptată după ce grupul respectiv ar fi făcut mai multe donații Fundației Clinton a fostul președinte Bill Clinton, a avut ca și consecință faptul că 20% din stocurile americane de uraniu au intrat pe mâna Rosatom.

Aceste anchete intervin în momentul în care republicanii și președintele Donald Trump sunt sub lumina reflectoarelor ca urmare a unei serii de anchete privind o posibilă ingerință rusă în campania prezidențială din 2016.

Democrații au reacționat imediat, acuzându-i pe aleșii republicani de încercare de distragere a atenției, în timp ce aceștia din urmă au subliniat că tabăra lor nu poate fi singura care face obiectul unor anchete, "nicio entitate și nici un individ" nefiind, din punctul de vedere al legii, exceptați de la verificări.

Ancheta ce-l vizează pe Barack Obama apare după publicarea unor informații săptămâna trecută potrivit cărora FBI ar fi anchetat afacerea Uranium One/Rosatom în 2013. Parlamentarii republicani vor să afle de ce Congresul nu a fost informat despre respectiva investigație.

"Acordul privind uraniul cu Rusia, cu ajutorul lui Clinton și cunoștința administrației Obama, este cea mai mare poveste pe care Fake Media nu vor să o urmărească", a scris pe Twitter, joia trecută, președintele american.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acestea sunt imagini de la priveghiul lui Emi Pian! Funeraliile vor dura 4 zile!

2 VIDEO Învățăturile veteranului interlop Pian senior către fiul său, Emi Pian: „Profesionarea” pumnului, ciomag…

3 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

4 De ce se războiesc clanurile Duduianu și Rinu și regulile lor nescrise / O incursiune în lumea interlopă a Capit…

5 Acest consilier general de la USR are de încasat 7 milioane de euro din litigiul Primăriei București cu Costan…