SUA: Republicanii câștigă alegerile în Georgia, după cea mai scumpă campanie pentru un loc în Camera Reprezentanților

SUA: Republicanii câștigă alegerile în Georgia, după cea mai scumpă campanie pentru un loc în Camera Reprezentanților

Candidata republicană Karen Handel a câștigat alegerile pentru un loc în Congresul SUA desfășurate marți în statul american Georgia, în cea mai costisitoare competiție de acest fel din istoria Statelor Unite, un scrutin cu importanță simbolică pe care democrații l-au transformat într-un referendum împotriva președintelui Donald Trump, transmite Reuters și AFP.

Republicana Karen Handel (55 de ani) l-a învins pe democratul Ossoff (30 de ani), obținând 52,6% din voturi, conform rezultatelor cvasi-definitive, după cea mai scumpă campanie din istorie pentru un loc în Camera Reprezentanților, cu o factură totală estimată la 60 de milioane de dolari, dublu față de recordul anterior.

Democrații vizau să preia controlul asupra acestui district electoral din suburbia înstărită a Atlantei, care din 1979 a ales exclusiv candidați republicani, nereușind însă decât să reducă ecartul la cinci puncte procentuale, după ce în noiembrie decalajul fusese de 23% în favoarea lui Tom Price, numit între timp ministru al sănătății și obligat să renunțe la mandatul din Congres.

'Felicitări lui Karen Handel pentru marea victorie din Georgia. O treabă fantastică, suntem toți foarte mândri de tine!', a transmis Donald Trump pe Twitter.

În Carolina de Sud, unde marți a avut loc un alt scrutin parțial, a câștigat tot candidatul republican, dar cu un avans mult mai mic față de scrutinele precedente, de 51% la 48%.

Acesta face ca democrații să înregistreze patru înfrângeri din tot atâtea scrutine pentru Camera Reprezentanților în acest an, după cele pentru locurile vacante în Kansas și Montana.

'Toate știrile false, toți banii cheltuiți = 0,' a mai comentat Trump pe Twitter .

Rezultatul nu va schimba semnificativ echilibrul de putere la Washington, unde republicanii controlează Casa Albă și ambele camere ale Congresului, dar le-ar putea da acestora mai multă încredere pentru a promova legile în materie de sănătate și fiscalitate rămase în urmă din cauza luptelor interne și a anchetelor legate de campania președintelui Trump.

Opoziția democrată spera ca circumscripția din Georgia să fie trambulina de lansare pentru alegerile legislative de la jumătatea mandatului, din noiembrie 2018, când vor fi reînnoite toate locurile din Camera Reprezentanților și o treime din cele din Senat.

Deocamdată însă, digul republican pare să reziste, chiar dacă, în culise, mulți republicani se tem pentru viitor. 'Vom rămâne în defensivă în noiembrie 2018 dintr-o serie întreagă de factori. Donald Trump rămâne un handicap pentru 2018', a analizat consultantul republican Chip Lake, citat de AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”