SUA: Republicanii din Congres încearcă să blocheze vaccinarea obligatorie impusă de Biden

SUA: Republicanii din Congres încearcă să blocheze vaccinarea obligatorie impusă de Biden

Senatul american a votat miercuri împotriva vaccinării impuse de Joe Biden, o iniţiativă a taberei republicane care probabil va rămâne fără efect din cauza posibilităţii unui veto prezidenţial, notează AFP.

Toţi senatorii republicani, cărora li s-au alăturat doi democraţi din state conservatoare, au votat în favoarea unui text care vizează specific decretul anunţat de preşedintele SUA în septembrie, care impune ca angajaţii companiilor cu peste 100 de persoane să fie vaccinaţi împotriva COVID-19.

Această măsură, în prezent blocată în justiţie, a provocat nemulţumire în rândul unei părţi a populaţiei americane: în ţara libertăţilor individuale, puterea centrală este privită cu suspiciune de conservatori.

"Absurda obligaţie de vaccinare impusă de preşedintele Biden este un abuz de putere", a tunat joi liderul republican al Senatului, Mitch McConnell.

La fel ca el, mulţi republicani spun că sunt în favoarea vaccinului, dar împotriva obligativităţii acestuia.

"Să fie clar, sunt împotriva oricărei obligaţii de vaccinare impusă de stat companiilor private", subliniase înainte de vot Joe Manchin, senator de Virginia de Vest şi unul dintre cei doi democraţi care au susţinut iniţiativa.

Textul are puţine şansă de reuşită: trebuie validat în Camera Reprezentanţilor, unde democraţii sunt majoritari, înainte de a ajunge pe biroul preşedintelui Joe Biden care ar putea apoi folosi dreptul său de veto.

În paralel cu această confruntare între guvern, justiţie şi parlamentari, oraşele au decis de la sine să impună vaccinarea. Primarul New Yorkului a declarat luni că toţi angajaţii din sectorul privat vor fi în curând supuşi vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului care a făcut până în prezent peste 790.000 de morţi în Statele Unite. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”