SUA: Republicanii renunță la abrogarea Obamacare

SUA: Republicanii renunță la abrogarea Obamacare

Majoritatea republicană din Senatul Statelor Unite a renunțat marți să mai voteze în această săptămână asupra abrogării parțiale a legii privind sistemul asigurărilor de sănătate a fostului președinte democrat Barack Obama, în lipsa unui consens în rândul partidului și în pofida presiunii exercitate de Donald Trump, relatează AFP.

Cei doi senatori autori ai proiectului de reformă au făcut acest anunț presei la Capitoliu după o reuniune a grupului parlamentar, punctul culminant a opt luni de tergiversări și lupte interne în Congres. Abrograrea Obamacare a fost una dintre marile promisiuni electorale ale Partidului Republican după ce legea democraților a fost adoptată în 2010, un angajament reluat de Donald Trump în timpul campaniei sale.

"Am hotărât, pentru că nu avem voturile necesare, să amânăm votul", a declarat Bill Cassidy, înconjurat de statul-major republican din Senat.

"Într-o bună zi, vom ajunge unde ne dorim", a adăugat colegul său Lindsey Graham.

Liderul majorității, Mitch McConnell, a întors imediat pagina și a confirmat că prioritară este în prezent reforma impozitelor, dorită atât de republicanii din Congres, cât și de președintele american.

În realitate, republicanii nu aveau altă opțiune după opoziția manifestată de trei dintre cei 52 de senatori ai majorității, din totalul de 100, ceea ce matematic împiedica un succes.

În iulie, o versiune precedentă a fost respinsă de Senat, și atunci din cauza unor defecțiuni, printre care a senatorului John McCain.

Varianta actuală, numită Graham-Cassidy, nu ar fi abolit integral Obamacare, dar ar fi suprimat articole întregi ale legii, ducând, potrivit Oficiului pentru buget din Congresul SUA, la ieșirea a milioane de persoane de sub sistemul asigurărilor de sănătate.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

2 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 Asta este consiliera șefului AEP! Mitulețu-Buică tocmai i-a acordat o insignă și o diplomă de excelență!

5 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…