SUA: Senatorul republican de Arizona, Jeff Flake, îl critică pe Trump și anunță că nu va mai candida anul viitor

SUA: Senatorul republican de Arizona, Jeff Flake, îl critică pe Trump și anunță că nu va mai candida anul viitor

Senatorul republican de Arizona, Jeff Flake, a descris marți, într-un discurs în Senat, "pericolul pentru democrație" reprezentat de președinția Trump și a anunțat, spre surpriza generală, că renunță să candideze pentru un nou mandat la alegerile parlamentare din noiembrie 2018.

"Nu trebuie să privim niciodată ca normală slăbirea idealurilor noastre democratice", a declarat senatorul american, citat de AFP.

"Atacurile personale, amenințările la adresa principiilor, libertăților și instituțiilor, desconsiderarea flagrantă a adevărului și a decenței, provocările periculoase pentru motive cel mai adesea meschine și personale". "Trebuie să nu mai acționăm ca și cum comportamentul unora din cadrul puterii executive ar fi normal", a arătat Jeff Flake. "Nu este normal", a subliniat senatorul republican, descriind un comportament "periculos, scandalos și nedemn".

Apoi el s-a referit la copiii americani care cresc în actuala perioadă. "Când viitoarea generație ne va întreba "de ce nu ați făcut nimic?", ce le vom răspunde?", a continuat el, apreciind că tăcerea poate fi asimilată complicității și declarând în context că el nu va fi "nici complice, nici tăcut".

Anterior discursului de marți, Jeff Flake criticase deriva partidului său sub influența lui Donald Trump, inclusiv într-o carte apărută în această vară și intitulată "Conștiința unui conservator".

El fost la rândul său criticat de Donald Trump în august și septembrie, acesta încurajând o candidatură rivală la alegerile primare de anul viitor.

Dar niciodată, notează AFP, Jeff Flake nu a mers atât de departe, denunțând nu doar riscul pentru partidul său republican, ci și pentru democrația americană.

El se alătură astfel criticilor formulate de John McCain, colegul său din Arizona, și de senatorul de Tennessee Bob Corker, care a denunțat de asemenea fără menajamente personalitatea președintelui american după ce a anunțat că va părăsi Congresul anul viitor.

În replică la decizia anunțată de Jeff Flake, de a nu mai candida, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, citată de dpa, a spus că aceasta este "probabil o mișcare bună", menționând declarațiile acestuia din trecut contra lui Trump și susținerea în declin în Arizona.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu