SUA: Senatul aprobă, cu o largă majoritate, numirea lui Lloyd Austin la conducerea Pentagonului

SUA: Senatul aprobă, cu o largă majoritate, numirea lui Lloyd Austin la conducerea Pentagonului

Senatul american a confirmat vineri, cu o majoritate largă, numirea la conducerea Departamentului Apărării de către noul preşedinte american Joe Biden a generalului în rezervă Lloyd Austin, acesta devenind primul afro-american la şefia Pentagonului, relatează AFP şi Reuters.

În Senat, candidatura generalului în rezervă Lloyd Austin a fost aprobată cu o un vot covârşitor - 93 la 2 - dintre cei 100 de membri ai camerei superioare, mult mai mult decât majoritatea simplă necesară.

'Este o onoare şi un privilegiu să devin al 28-lea ministru al Apărării în ţara noastră şi sunt deosebit de mândru că sunt primul afro-american care deţine această funcţie', a scris imediat noul şef al Pentagonului pe Twitter.

'Acum, la muncă', a adaugat laconic Austin, fost general de infanterie, care a servit în Irak şi Afganistan înainte de a deveni primul ofiţer afro-american la conducerea Comandamentului Central al Armatei Statelor Unite (Centcom).

Senatorii din ambele partide s-au declarat mulţumiţi că Austin îşi va putea prelua în mod oficial funcţia la două zile după ce noul preşedinte Joe Biden a depus jurământul miercuri.

Senatorul Jack Reed, noul preşedinte democrat al Comisiei pentru armată din Senat, a remarcat gama larga de provocări cu care SUA se confruntă în prezent, între care pandemia de COVID-19 şi competiţia cu China şi Rusia.

'Generalul Austin este un lider excepţional de calificat, cu o lungă şi distinsă carieră în armata SUA'', a spus Reed înainte de vot.

'Suntem în cel mai ameninţat moment', a afirmat senatorul James Inhofe, care anterior a condus comisia amintită, cerând de asemenea susţinerea numirii lui Austin.

Membrii Congresului au aprobat joi, cu un vot covârşitor, o derogare care îi permite lui Austin să conducă Pentagonul, chiar dacă nu s-au împlinit şapte ani de când a părăsit armata, în conformitate cu o lege care impune controlul civil asupra forţelor armate.

Austin (67 de ani) este al doilea membru al administraţiei lui Joe Biden a cărui numire a primit undă verde din partea Congresului, după directoarea Informaţiilor Naţionale (DNI), Avril Haines, prima femeie în această funcţie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

3 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

4 Lui Băsescu i-a fost tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a început să enumere premieri din UE care s-au pus în slujba lui Putin

5 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei