SUA susţin aspiraţiile euroatlantice ale Republicii Moldova (consilier politic al Departamentului de Stat)

SUA susţin aspiraţiile euroatlantice ale Republicii Moldova (consilier politic al Departamentului de Stat)

Statele Unite ale Americii susţin aspiraţiile euroatlantice ale Chişinăului şi pledează pentru lărgirea şi aprofundarea cooperării militare cu Republica Moldova, a declarat marţi consilierul politic al Departamentului de Stat, Derek Chollet, aflat în fruntea unei delegaţii a departamentului într-o vizită oficială în Republica Moldova, a relatat Radio Chişinău.

Cu această ocazie, oficialul american a subliniat ataşamentul SUA faţă de integritatea ei teritorială şi soluţionarea prin dialog a problemei transnistrene în cadrul formatului de negocieri "5+2", menţionând totodată că Washingtonul respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

Derek Shollet a dat asigurări că SUA vor susţine Republica Moldova, inclusiv în contextul crizei energetice şi alimentare.

El a reiterat că SUA nu văd, la ora actuală, ameninţări la adresa securităţii Republicii Moldova din partea Rusiei şi că preocuparea principală acum trebuie să fie suportul pentru refugiaţi.

Răspunzând la una dintre întrebări, Derek Shollet a spus că SUA vor oferi suport Republicii Moldova, inclusiv pe dimensiune militară.

"Suntem determinaţi să sporim cooperarea inclusiv în domeniul militar", a menţionat consilierul Departamentului de Stat, indicând că din delegaţia pe care o conduce în vizita în Republica Moldova face parte şi un funcţionar de rang înalt din Ministerul Apărării american, care va aborda cu autorităţile moldovene tema unei cooperări mai strânse şi durabile în domeniul militar.

Derek Chollet a mai spus că SUA monitorizează situaţia din regiunea transnistreană. Autorităţile de la Washington fac tot posibilul ca Ucraina să-şi păstreze "suveranitatea şi viitorul", a accentuat el.

"Nu vreau să prezic viitorul, dar, din păcate, acest război va dura ceva timp. Acum noi ne străduim să oferim tot sprijinul pe care-l putem oferi. De exemplu, în următoarele zile în Congresul SUA va fi aprobată o nouă tranşă de asistenţă pentru a ajuta Ucraina şi alte state afectate de acest război. Vladimir Putin, dacă ar dori, ar putea încheia acest război chiar astăzi, dar, deoarece asta nu se întâmplă, acesta va continua", a afirmat responsabilul diplomatic american.

La Chişinău, Derek Chollet a avut o serie de întrevederi cu oficiali moldoveni, inclusiv cu premierul Natalia Gavriliţă, notează postul de radio citat.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 VIDEO Filmare intimă cu premierul Finlandei, Sanna Marin, apărută pe internet