SUA: Trei poliţişti, inculpaţi de uciderea prin asfixiere a unui afro-american, un nou caz de răsunet

SUA: Trei poliţişti, inculpaţi de uciderea prin asfixiere a unui afro-american, un nou caz de răsunet

Autorităţile statului american Washington au anunţat joi că trei poliţişti au fost inculpaţi de uciderea prin asfixiere a unui bărbat de culoare în martie 2020, care, la fel ca George Floyd, a implorat "nu pot să respir", informează vineri AFP.

Christopher Burbank şi Matthew Collins, poliţişti în Tacoma, oraş situat la circa 50 de km de Seattle, sunt inculpaţi de omucidere, iar colegul lor Timothy Rankine de omucidere involuntară, a precizat procurorul general al acestui stat din nord-vestul SUA, Bob Ferguson.

Mandate de arestare au fost emise împotriva celor trei poliţişti, care riscă închisoare pe viaţă, a precizat Ferguson, membru al Partidului Democrat, căruia i-a fost încredinţat acest dosar.

Pe 3 martie 2020, Burbank şi Collins au vrut să-l aresteze pe Manuel Ellis, un afro-american de 33 de ani ce se întorcea acasă pe jos după ce a cumpărat gogoşi dintr-un magazin. Ei au susţinut că bărbatul i-a atacat, însă înregistrări video şi martori au infirmat versiunea lor, potrivit serviciilor procurorului.

Aceşti foşti militari corpolenţi "l-au imobilizat pe Ellis la sol, l-au lovit de mai multe ori, au efectuat o manevră de strangulare (choke hold) şi au tras de trei ori asupra lui cu pistolul electric, fără justificare", relatează acestea.

Poliţistul Rankine, sosit la scurt timp cu alte întăriri, "l-a menţinut pe Ellis cu faţa în jos şi a continuat să exercite o presiune pe spatele lui, chiar dacă acesta i-a spus că nu poate respira", adaugă biroul procurorului.

Scena a fost înregistrată de o cameră de supraveghere şi de trecători. Pe una din înregistrări se poate auzi cum Ellis, încătuşat, imploră: "Nu pot să respir, domnule". În niciun moment el nu pare să fi opus rezistenţă.

Moartea afro-americanului George Floyd, pe 25 mai, sub genunchiul unui poliţist alb în Minneapolis, a atras atenţia asupra acestui caz, iar numele lui Manuel Ellis s-a făcut mereu auzit la amplele manifestaţii împotriva violenţelor poliţiste din vară.

În acest context, guvernatorul statului Washington, Jay Inslee, i-a înlăturat de la ancheta asupra morţii lui Ellis pe şerif şi pe procurorul local, evocând un "conflict de interese". Joi, el i-a mulţumit lui Bob Ferguson pentru "ancheta aprofundată". "Acesta este primul pas spre justiţie", a adăugat el, într-un comunicat.

De obicei, urmăririle împotriva unor poliţişti americani sunt foarte rare, în special din cauza legăturilor lor cu procurorii locali, iar condamnările cu atât mai mult.

Cu toate acestea, în aprilie, o curte cu juraţi l-a declarat vinovat de omucidere pe poliţistul Derek Chauvin, care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul lui George Floyd timp de aproape zece minute. După acest verdict, alţi doi poliţişti au fost inculpaţi pentru omucidere, iar cel mai recent un poliţist a fost condamnat de o curte cu juraţi din Alabama pentru că a ucis un bărbat care ameninţa că se sinucide.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...