SUA: Trump a semnat un ordin executiv privind independența energetică; reglementări de mediu din epoca Obama, vizate

SUA: Trump a semnat un ordin executiv privind independența energetică; reglementări de mediu din epoca Obama, vizate

Donald Trump a lansat marți destructurarea bilanțului lui Barack Obama în privința mediului, subliniind voința sa de "a pune capăt războiului contra cărbunelui", într-un discurs în care nu a menționat nici o singură dată problema schimbării climatice, notează AFP.

De la sediul Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), la câteva sute de metri de Casa Albă, președintele american a semnat ordinul executiv privind "independența energetică", act care impune o reexaminare a măsurii-cheie a predecesorului său democrat: "Clean Power Plan" (Proiectul pentru o energie curată), ce viza reduceri severe ale emisiilor de dioxid de carbon, cu 32% până în 2030 în raport cu 2005, ale centralelor electrice.

"Aceasta va permite EPA să se concentreze pe misiunea sa esențială: protejarea aerului și a apei", a declarat președintele american, care, de mai multe ori în trecut, a pus la îndoială realitatea încălzirii globale și rolul activităților umane în acest proces, amintește France Presse.

Anunțând "o nouă eră" în sectorul energetic al Statelor Unite, Donald Trump a insistat asupra necesității imperioase, după el, a anulării mai multor reglementări de mediu "inutile și distrugătoare de locuri de muncă".

"Ne plac minerii din domeniul cărbunelui, oameni fantastici", a insistat președintele american, promițând să le dea acestora din nou de muncă. "Vom produce cărbune american pentru a face să funcționeze industriiile americane", a adăugat el.

Dacă ar intra în vigoare, "Clean Power Plan" (Proiectul pentru o energie curată) ar duce la închiderea a numeroase centrale pe cărbune, cele mai vechi și mai poluante. Acesta este totuși, pentru moment, blocat în justiție, care a fost sesizată de circa 30 de state americane, majoritatea republicane.

Reexaminarea acestui proiect "va lua un anume timp", a recunoscut executivul american, referindu-se în special la procedurile de consultare publică în vigoare la EPA.

Camera de comerț americană a salutat puternic repunerea în cauză a Clean Power Plan, considerând că acesta era "nu numai ilegal, ci și rău pentru familiile și companiile americane".

Ordinul executiv semnat marți de Donald Trump anulează totodată șase decizii ale lui Barack Obama legate de mediu, precum cea privind interzicerea de noi exploatări de cărbune pe domeniul federal.

Un punct-cheie al decretului menționat este eliminarea cerinței ca agențiile guvernului federal să ia în considerare impactul asupra schimbării climatice în procesul de luare a deciziilor, notează agenția EFE.

Aceasta relevă că, la ceremonia de semnare a ordinului executiv, Donald Trump a fost însoțit de șeful EPA, Scott Pruitt, secretarii Energiei, Rick Perry, și de Interne, Ryan Zinke, precum și de vicepreședintele Mike Pence.

Au fost de asemenea prezenți lucrători și mineri din industria cărbunelui, una din cele mai afectate, potrivit lui Trump, de "reglementările devastatoare" impuse sub mandatul lui Obama.

Decretul de marți nu menționează Acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice, instituit în cadrul măsurilor Națiunilor Unite pentru reducerea emisiilor cu efect de gaz de seră și care a intrat în vigoare la finalul lui 2016.

În timpul campaniei electorale, Trump a promis să scoată SUA din Acordul de la Paris, dar guvernul său nu a decis încă dacă își va îndeplini angajamentele din acel document. Mai mulți membri ai cabinetului actual, printre care secretarii Apărării și Afacerilor Externe, au dat indicii că sunt în favoarea rămânerii SUA în acest pact climatic.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...