SUA: Trump ameninţă că le va răspunde cu forţa manifestanţilor

SUA: Trump ameninţă că le va răspunde cu forţa manifestanţilor

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat marţi că nu va tolera o "zonă autonomă" la Washington, la o zi după o încercare de instalare a unei tabere de corturi în apropiere de Casa Albă, relatează AFP.

În cursul dimineţii, numeroase forţe speciale au fost desfăşurate pe străzile din capitala SUA, iar împrejurimile Casei Albe au fost complet închise cu cordoane de poliţie.

"Atât timp cât voi fi preşedintele vostru, nu va exista o 'zonă autonomă' la Washington DC. Dacă ei vor încerca, se vor confrunta cu o forţă mare", a scris pe Twitter preşedintele american.

Cu o zi în urmă, câţiva manifestanţi au încercat să ridice o tabără în jurul preşedinţiei pe modelul zonei fără poliţie create la Seattle în cadrul mobilizării împotriva violenţelor poliţieneşti şi rasismului.

 


Foto: (c) Leah Millis / REUTERS


Ei au scris 'BHAZ', de la 'Black House Autonomous Zone' ('Zona Autonomă Casa Neagră'), pe Biserica Episcopală St. John, însă poliţia a dispersat rapid acest mic grup.

Într-o acţiune separată, câţiva manifestanţi au încercat să doboare o statuie situată în faţa Casei Albe a fostului preşedinte Andrew Jackson, care susţinea sclavia.

Poliţia a intervenit şi acolo. Poliţiştii "au făcut o treabă bună, mulţi oameni sunt în închisoare acum", a declarat Donald Trump presei înainte de a porni într-o vizită la frontiera de sud în Arizona.

"Luăm în considerare pedepse lungi cu închisoarea pentru aceşti vandali, aceşti huligani, aceşti anarhişti şi aceşti agitatori," a adăugat el.

"Sunt oameni răi care nu iubesc ţara", a mai declarat Trump.

De cealaltă parte a ţării, autorităţile din Seattle vor să elibereze "zona autonomă", după focuri de armă ale forţelor de ordine care au făcut un mort şi un rănit în acest perimetru unde poliţia nu mai este binevenită de două săptămâni.

 


Foto: (c) STEPHEN BRASHEAR / EPA


"Este timpul ca oamenii să se întoarcă la casele lor", a declarat primarul Jenny Durkan, pentru "a restabili ordinea şi a elimina violenţa în cartierul Capitol Hill".

Autorităţile au optat pentru dialogul cu organizatorii şi nu intenţionează să elibereze zona cu forţa, a precizat ea.

Donald Trump i-a criticat dur pe primarul din Seattle şi pe guvernatorul statului Washington, Jay Inslee, pentru felul în care au gestionat această zonă.

"Terorişti domestici au preluat controlul asupra Seattle, condus de democraţi ai stângii radicale", a scris el pe Twitter în urmă cu 12 zile.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”