Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

SUA: Trump îşi va anunţa candidatul pentru un post de judecător la Curtea Supremă pe 9 iulie

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri că intenţionează să anunţe pe 9 iulie persoana nominalizată pentru postul de judecător ce va deveni liber la Curtea Supremă şi că are în prezent cinci finalişti, printre care două femei, transmite Reuters.

Discutând cu reporterii la bordul Air Force One în drum de la Washington la New Jersey, spre clubul său privat de golf, Trump a spus că ar putea discuta cu doi candidaţi la nominalizare în acest weekend.

Judecătorul Anthony Kennedy, 81 de ani, cu cel mai îndelungat serviciu în cadrul Curţii Supreme a Statelor Unite, se va pensiona din 31 iulie, a transmis miercuri EFE.

"A fost o mare onoare şi un privilegiu să servesc sistemul nostru judiciar federal timp de 43 de ani, dintre care 30 la Curtea Supremă", a arătat Kennedy.

Curtea Supremă a SUA este compusă din nouă judecători, dintre care în prezent patru sunt progresişti iar cinci sunt consideraţi conservatori. Însă, din acest ultim grup, Kennedy era apreciat drept un judecător de centru, care a departajat în multe ocazii cele două tabere, înclinând votul în privinţa unor decizii importante.

Votul său a permis, de exemplu, în 2015, legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, iar, în 1992, reafirmarea principiului că statul nu poate interveni în decizia unei femei privind întreruperea sarcinii, principiu adoptat de Curtea Supremă în 1973 în cazul "Roe vs Wade".

Decizia judecătorului Kennedy de a se pensiona presupune că acum conservatorii îşi vor putea creşte hegemonia la Curtea Supremă, deoarece cel care va propune un nou judecător va fi preşedintele Donald Trump, însă va fi nevoie de aprobarea Senatului, mai scrie EFE.

Eventuala nominalizare de către preşedintele Trump a unui judecător la Curtea Supremă, în locul lui Anthony Kennedy, va fi dezbătută de Senat în această toamnă, a anunţat miercuri liderul majorităţii republicane din această cameră, Mitch McConnell, citat de Reuters.

Anthony Kennedy a fost numit la Curtea Supremă pe 18 februarie 1988, fiind nominalizat în funcţie de fostul preşedinte republican Ronald Reagan (1981-1989).

Preşedintele american Donald Trump, citat de AFP, a apreciat miercuri, din Biroul Oval, că Anthony Kennedy a fost "un mare judecător al Curţii Supreme".

"Vom începe imediat căutarea unui nou judecător", a adăugat el, exprimându-şi speranţa că va nominaliza un succesor de aceeaşi valoare "extraordinară".

La puţin timp după preluarea mandatului prezidenţial, Donald Trump l-a numit la Curtea Supremă pe Neil Gorsuch, aducând judecătorii conservatori în majoritate. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Marea campioană a României, Andreea Răducan, jignită și înjurată de postacii PSD după ce a îndemnat rom…

2 ALERTĂ Priviți! O singură femeie, cu inimă mare, i-a dat cu cracii-n sus pe pesediști, la Bârlad! Dăncilă a da…

3 VIDEO „Hoțule!”, „Infractorule!”, „Mai ai șapte zile!” Dragnea, huiduit la inaugurarea lucrărilor la drumul ex…

4 VIDEO Priviți ce-a rămas după plecarea lui Dragnea: trei borduri! „Decorul” de la inaugurarea drumului expres …

5 VIDEO Acesta este clipul președintelui INTERZIS de slugile PSD din CNA și Autoritatea Electorală Permanentă!

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț