SUA: Trump l-a graţiat pe un fost locotenent condamnat pentru uciderea unui prizonier irakian

SUA: Trump l-a graţiat pe un fost locotenent condamnat pentru uciderea unui prizonier irakian

Preşedintele american Donald Trump l-a graţiat pe fostul locotenent Michael Behenna, care a executat 5 ani de închisoare pentru uciderea unui prizonier irakian în 2008, a comunicat luni Casa Albă, transmit Reuters şi dpa.

Fostul locotenent a fost condamnat în 2009 pentru omorârea lui Ali Mansur Mohammed, un prezumtiv membru Al-Qaida suspectat de implicare într-un atac ucigaş cu bombă împotriva plutonului condus de Behenna.

Procurorul general al statului american Oklahoma a adresat o petiţie Casei Albe prin care cerea graţierea fostului militar.

'Cazul dlui Behenna a atras un sprijin larg din partea armatei, a oficialilor aleşi din Oklahoma şi a publicului', arată Casa Albă, precizând că '37 de generali şi amirali, împreună cu un fost inspector general al Departamentului Apărării, au semnat o scrisoare în sprijinul susţinerii de autoapărare a dlui Behenna'.

Mansur a fost capturat de soldaţii lui Behenna şi interogat de serviciul de informaţii al armatei în legătură cu un atac cu un dispozitiv exploziv în care au murit doi membri ai plutonului, la 21 aprilie 2008.

Michael Behenna a fost acuzat că l-a împuşcat pe Mansur după ce primise ordin să-l pună în libertate, din lipsă de probe, şi să-l transporte în satul de unde provenea. În timpul operaţiunii, locotenentul a oprit convoiul şi a încercat să-l chestioneze el însuşi pe Mansur despre atac. Behenna, care l-a dezbrăcat pe Mansur la piele pentru a-l interoga, l-a împuşcat pe acesta de două ori, afirmând ulterior că a acţionat în legitimă apărare, după ce irakianul l-a atacat şi a încercat să-i ia arma.

Sentinţa iniţială la 25 de ani de închisoare a fost redusă la 15 ani, dar, după cinci ani de detenţie, Behenna a fost eliberat condiţionat în 2014. Dacă nu ar fi fost graţiat, ar fi rămas sub supraveghere până în 2024 şi cu cazier pentru tot restul vieţii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...