SUA: Trump pare să se aştepte să fie acuzat de obstrucţionarea justiţiei în ancheta privind Rusia (France Presse)

SUA: Trump pare să se aştepte să fie acuzat de obstrucţionarea justiţiei în ancheta privind Rusia (France Presse)

Preşedintele american Donald Trump părea vineri să se aştepte să fie acuzat de obstrucţionarea justiţiei la finalul anchetei asupra suspiciunilor de complicitate între Moscova şi echipa sa de campanie la alegerile prezidenţiale din 2016, comentează Agenţia France-Presse (AFP).

Într-un interviu pentru postul de televiziune Fox, preşedintele american a fost întrebat despre ce se aşteaptă de la raportul final al procurorului special Robert Mueller însărcinat cu această anchetă, a cărui prezentare este considerată a fi iminentă.

"Ei vor spune că nu a avut loc nicio complicitate şi că a fost o farsă. Dar a obstrucţionat luptându-se împotriva acestei farse", a răspuns el după o lungă digresiune, fără a preciza la cine se referă prin 'ei'.

Însă nu a avut loc "nici complicitate, nici obstrucţionare", a adăugat apoi Trump într-o discuţie cu jurnalişti pe peluza Casei Albe.

"Toată lumea ştie, este o farsă, o vânătoare de vrăjitoare", a mai spus el.

Procurorul Mueller a fost însărcinat în mai 2017 cu efectuarea unei anchete independente asupra presupusei ingerinţe a Rusiei în campania prezidenţială din 2016. De atunci, el a inculpat circa 30 de persoane sau entităţi, ruse sau americane.

Mai mulţi foşti colaboratori ai miliardarului, printre care şi fostul său avocat şi fostul său director de campanie, au fost prinşi în plasa procurorului pentru diverse nereguli care nu au fost deocamdată puse în legătură cu campania. Mai multe persoane au fost inculpate pentru că i-au minţit pe anchetatori.

Însă fostul şef al Poliţiei Federale (FBI), care operează în cel mai mare secret, nu a lăsat să transpară nimic din elementele de care dispune în legătură cu liderul de la Casa Albă.

Chiar dacă Mueller nu găseşte probe ale unei înţelegeri între Moscova şi echipa de campanie a republicanului, comentatorii consideră că el l-ar putea acuza pe Trump pentru că a încercat să obstrucţioneze ancheta, din cauza unor presiuni verbale pe care liderul de la Casa Albă le-a exercitat asupra fostului ministru al justiţiei Jeff Sessions şi a adjunctului său Rod Rosenstein sau chiar din cauza demiterii şefului FBI James Comey în mai 2017.

În 1998, a fost lansată o procedură de destituire împotriva preşedintelui Bill Clinton pentru obstrucţionarea justiţiei, după ce el i-a minţit pe anchetatori în legătură cu relaţia sa cu o tânără stagiară de la Casa Albă. Senatul a votat în cele din urmă împotriva demiterii.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii…

3 Jeguri ordinare! / Cîțu, o nouă numire cu cântec

4 Scuipați aici! / Căca-ne-am în ea de țară, care hrănește la sân toți șobolanii în timp ce bietul popor ia drumul…

5 Mister elucidat / Cine este criminalul Elenei, escorta ucisă cu cruzime în Italia