SUA: Trump relansează proiectul oleoductului Keystone XL, respins de Obama

SUA: Trump relansează proiectul oleoductului Keystone XL, respins de Obama

Președintele american, Donald Trump, a relansat, marți, proiectul gigantului oleoduct Keystone XL, între Canada și Statele Unite, a cărui construcție a fost blocată de Barack Obama în numele luptei contra schimbărilor climatice, transmite AFP.

A doua zi după anunțul retragerii SUA din Tratatul de liber-schimb trans-pacific (TPP), Trump continuă să destructureze metodic bilanțul predecesorului său democrat, așa cum a promis să o facă în timpul campaniei electorale, notează agenția menționată.

Președintele american a semnat o serie de decrete ce deschid calea construirii unui oleoduct controversat în Dakota de Nord, precum și a celui denumit Keystone XL.

Donald Trump a subliniat că finalizarea proiectului Keystone XL este condiționată de o renegociere cu societatea canadiană TransCanada. "Noi vom renegocia unii dintre termeni și, în cazul în care doresc, vom vedea dacă această conductă poate fi construită", a declarat el, cu prilejul semnării documentelor în Biroul oval.

Guvernul canadian și-a exprimat satisfacția pentru această decizie. "În cele două conversații pe care le-am avut cu dl. Trump, am vorbit de proiect și eu am subliniat că da, eu sunt în favoarea acestui proiect de oleoduct pentru că acesta va aduce locuri de muncă bune (...) și creștere economică", a declarat prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, în cadrul unei conferințe de presă.

În SUA, tabăra republicană a salutat anunțul cu entuziasm, în timp ce apărătorii mediului și aleșii democrați au denunțat la unison inițiativa.

"Astăzi, președintele Trump a ignorat voturile a milioane de americani și a dat prioritate profiturilor pe termen scurt ale industriei energiilor fosile mai degrabă decât viitorului planetei noastre", a deplâns situația senatorul Bernie Sanders, fost rival al lui Hillary Clinton în alegerile primare democrate.

Pentru organizația Friends of the Earth (Prietenii Pământului), președintele republican și-a arătat clar "loialitatea față de grupurile petroliere și băncile de pe Wall Street", în detrimentul "sănătății publice și a mediului".

În lungime de 1.900 de kilometri, dintre care 1.400 în Statele Unite, proiectul Keystone XL vizează transportarea petrolului canadian din nisipurile bituminoase din Alberta (în vestul Canadei) până în Nebraska (în centrul SUA), de unde ar putea ajunge în rafinăriile americane din Golful Mexic.

În timpul campaniei, Donald Trump a promis relansarea acestui proiect gigantic. "Vreau să-l văd construit", a insistat el.

După ani de amânări și o avalanșă de rapoarte, Barack Obama s-a opus acestui proiect la finalul lui 2015, considerând că nu este în interesul național al țării, iar, la trei săptămâni după conferința de la Paris asupra schimbărilor climatice, a subliniat că aprobarea unei asemenea inițiative ar slăbi "leadership-ul" american în domeniul mediului.

Într-un dosar complet distinct, Donald Trump a deschis de asemenea calea relansării unui proiect de oleoduct în Dakota de Nord, al cărui traseu a fost respins în decembrie după o intensă mobilizare a amerindienilor și ecologiștilor.

Tribul sioux Standing Rock consideră că oleoductul, denumit Dakota Access Pipeline, amenință sursele sale de apă potabilă și mai multe locuri unde sunt îngropați strămoșii membrilor comunității.

Tribul a denunțat marți cu putere decizia lui Trump, promițând să o conteste în justiție.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Evelin Ceciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”