SUA: Un apropiat al lui Barack Obama a preluat conducerea Partidului Democrat

SUA: Un apropiat al lui Barack Obama a preluat conducerea Partidului Democrat

Democrații americani și-au ales sâmbătă la Atlanta noul lider, Tom Perez, un apropiat al lui Barack Obama, a cărui foaie de parcurs este clară: să i se opună președintelui Donald Trump și să reorganizeze partidul pentru a câștiga majoritatea în 2018 și 2020, relatează AFP.

Originar din Republica Dominicană, Tom Perez, fost secretar al Muncii, devine, la 55 ani de ani, primul latino-american care preia conducerea partidului.

Barack Obama, care și-a încheiat al doilea mandat la 20 ianuarie, a salutat imediat alegerea "prietenului" său, subliniind că este convins că aceasta va reuși să-și mobilizeze familia politică și "va face să apară o nouă generație de lideri".

Ales cu 235 de voturi (din totalul de 435 de votanți), acest reprezentant al "establishmentului" democrat a întins imediat mâna aripii "Bernie Sanders" a partidului, numindu-l pe principalul său adversar, Keith Ellison — care a obținut 200 de voturi—, în funcția de adjunct.

Lansând un apel la unitate, Tom Perez, unul dintre finaliștii pentru postul de vicepreședinte al lui Hillary Clinton, a subliniat că este vorba despre un moment neobișnuit în istoria partidului său pe care americanii îl vor studia peste câțiva ani.

"Ne vor întreba: unde erați în 2017 când am avut cel mai prost președinte din istoria Statelor Unite? Vom fi capabili să le răspundem că am mobilizat Partidul Democrat și că acest președinte a avut numai un mandat", a spus el.

În Statele Unite, președintele partidului nu are aceași funcție ca în celelalte democrații. El nu este, de obicei, imaginea opoziției (rol mai degrabă al liderilor de grup din Congres) și nu stabilește singur marile direcții ale partidului.

Sarcina sa constă în strângerea de fonduri și animarea mișcării la nivel național, în special organizând rețeaua la nivel național și administrând bazele de date cu alegătorii.

După înfrângerea lui Hillary Clinton însă, aceste alegeri au suscitat o atenție deosebită. Mulți militanți doresc ca noul lor șef să fie în contradictoriu cu Donald Trump mult mai mediatic și mai puternic.

În contextul în care valul de manifestații anti-Trump se menține după preluarea puterii de către omul de afaceri, democrații vor să convertească această energie în forță electorală pentru legislativele din 2018 și prezidențialele din 2020.

Primul musulman ales în Congresul Statelor Unite, în 2006, Keith Ellison, un afroamerican de 53 de ani, reprezintă o circumscripție urbană din Minnestoa, în jurul orașului Minneapolis (nord).

El a fost unul dintre primii susținători ai lui Bernie Sanders la recentele prezidențiale, iar senatorul de Vermont i-a întors serviciul în cursa pentru șefia democraților.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...