SUA: Un comitet de sprijin pentru Jeb Bush, amendat pentru donaţia ilegală a unor chinezi

SUA: Un comitet de sprijin pentru Jeb Bush, amendat pentru donaţia ilegală a unor chinezi

Un comitet de acţiune politică ('Super PAC') care a cheltuit peste 100 milioane de dolari pentru a susţine candidatura lui Jeb Bush, fost guvernator al Floridei, la prezidenţialele din SUA din 2016 a fost amendat de Comisia Electorală Federală (FEC) pentru că a solicitat contribuţii de peste un milion de dolari unor cetăţeni chinezi, transmit DPA şi Reuters.

Super PAC-ul 'Right to Rise USA', înfiinţat pentru susţinerea candidatului Jeb Bush, a fost amendat cu 390.000 dolari pe data de 4 martie după o anchetă care a vizat banii donaţi de o companie californiană, American Pacific International Capital (APIC), şi solicitaţi de fratele mai tânăr al lui Bush, Neil, membru al consiliului de administraţie.

Compania, deţinută de o corporaţie cu sediul în China, a fost amendată cu 550.000 de dolari în decembrie în acelaşi caz.

Amenzile, dezvăluite în acordurile de conciliere care nu au fost făcute publice deocamdată de autorităţile federale, sunt detaliate în documentele prezentate luni de organizaţia nonprofit Campaign Legal Center.

Aceasta a depus o plângere în 2016 în care acuza compania că a acţionat ilegal pentru a facilita o donaţie de 1,3 milioane de dolari din partea a doi chinezi către super PAC-ul lui Jeb Bush.

'Neil Bush le-a solicitat lui Gordon Tang şi Huaidan Chen să facă o donaţie pentru Right to Rise USA. Mai mult, Bush era conştient că Gordon Tang şi Huaidan Chen au participat la luarea deciziei ca APIC să contribuie cu o donaţie la Right to Rise USA', se arată în acord.

Legea federală le interzice cetăţenilor străini şi companiilor străine să contribuie financiar la campaniile politice din SUA.

Documentele publicate de Campaign Legal Center nu îl implică pe Jeb Bush.

'Right to Rise' a fost condus de un colaborator apropiat al republicanului şi a fost dedicat exclusiv susţinerii candidaturii sale. Potrivit asociaţiilor care monitorizează transparenţa vieţii publice, Jeb Bush şi-a amânat cât mai mult anunţarea oficială a candidaturii pentru a continua să strângă fonduri nelimitate prin 'Super PAC-ul' său, ocolind de facto plafoanele stabilite prin lege.

Jeb Bush a pierdut în cele din urmă nominalizarea din partea republicanilor în cursa pentru Casa Albă în favoarea lui Donald Trump.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale