SUA: Un democrat acuzat de hărțuire sexuală a demisionat dintr-un post-cheie în Congres

Decanul Camerei Reprezentanților, John Conyers, și-a anunțat duminică demisia din postul de lider al minorității democrate din cadrul Comisiei pentru probleme juridice, în urma unor acuzații de hărțuire sexuală formulate de colaboratoare ale sale, transmite AFP.

Sursa foto: John Conyers / Twitter

O anchetă internă a fost lansată marți de Congres în privința acestui erou al luptei pentru drepturile civice ale negrilor, ale cărui mandate de parlamentar încep din anul 1965, scrie AFP.

Alesul, în vârstă de 88 de ani, a negat, într-un comunicat, acuzațiile și a afirmat că este "nerăbdător să se justifice" în fața Comisiei de etică a Camerei.

"Dar cred că prezența mea în calitate de democrat cu poziția cea mai înaltă în cadrul Comisiei de probleme juridice nu ar servi eforturilor acesteia atât timp cât ancheta Comisiei de etică este în curs", a precizat John Conyers, pentru a-și explica demisia.

El a recunoscut că i-a dat puțin peste 27.000 de dolari, în 2015, unei foste colaboratoare parlamentare care îl acuza că a concediat-o pentru că i-a respins avansurile.

Această informație a fost difuzată luni de site-ul Buzzfeed, care a obținut de asemenea declarații sub jurământ ale unor foști colaboratori și colaboratoare, semnate în 2014, în care aceștia sau acestea descriu modul în care parlamentarul le făcea avansuri sexuale unor femei ce lucrau pentru el, inclusiv atingându-le de o manieră sexuală.

Șefa opoziției democrate din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, a afirmat duminică, într-un comunicat în care ia act de demisia lui Conyers, că ia "foarte în serios orice acuzație de hărțuire sexuală".

" Oricât de mare ar fi contribuția personală a cuiva, aceasta nu este o autorizație pentru hărțuire", a subliniat Pelosi, într-un tweet.

Valul de denunțuri de hărțuire sexuală, declanșat de dezvăluirile despre producătorul Harvey Weinstein, a ajuns și în sfera politică americană, atingând deopotrivă democrați și republicani.

În rândurile opoziției din Congres, un coleg al lui John Conyers, Al Franken, care reprezintă Minnesota în Senat, este de asemenea acuzat de două femei care reclamă gesturi deplasate ale acestuia. Comisia de etică a Senatului a fost chemată atât de șeful acestei Camere, cât și de Al Franken însuși, să deschidă o anchetă internă preliminară.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu )


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia face ravagii în Rusia! / Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestat…

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

5 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume