SUA: Un incendiu activ în New Mexico, cel mai mare din istoria acestui stat

SUA: Un incendiu activ în New Mexico, cel mai mare din istoria acestui stat

Un incendiu activ de 40 de zile în New Mexico a devenit luni cel mai mare din istoria acestui stat din sud-vestul SUA. O mică staţiune de schi şi mai multe aşezări din zonele montane situate la est de Santa Fe au fost evacuate, informează Reuters.

Alimentat de vântul care continuă să sufle cu intensitate, incendiul a mistuit o regiune cu o dimensiune care se apropie de cea a oraşului Los Angeles, distrugând sute de gospodării şi alte proprietăţi din Munţii Sangre de Cristo.

Locuitorii din staţiunea de schi Sipapu şi comunităţile aflate la circa 21 km sud de localitatea Taos au primit ordin de evacuare pe telefoanele lor mobile, duminică târziu, după ce incendiul a avansat în zona Pecos Wilderness.

Denumit Hermits Peak Calf Canyon, acest incendiu a mistuit 121.000 de hectare, depăşind amploarea incendiului Whitewater Baldy din 2012.

Autorităţile din Pădurea Naţională Santa Fe au anunţat că incendiul era controlat în proporţie de 27%.

Incendiul activ pe o suprafaţă cu o lungime de 72 km a debutat la data de 6 aprilie, după ce Serviciul Forestier al Statelor Unite (U.S. Forest Service) nu a reuşit să ţină sub control o aşa-zisă ardere controlată pentru prevenirea unor focare mai mari, notează Reuters. Acel incendiu a fuzionat ulterior cu altul, a cărui cauză este în curs de investigaţie.

Fumul a ajuns în piaţa din Santa Fe în timp ce incendiul continua la 32 km de oraşul cu 84.000 de locuitori, o destinaţie turistică importantă. Duminică, alte comunităţi din zonele montane din regiune au fost evacuate.

Flăcările s-au propagat rapid prin pădurile pline de combustibil forestier şi interdicţii de exploatare forestieră în vigoare din anii 1990, conform biologilor. Schimbările climatice au condus la reducerea stratului de zăpadă şi la uscarea pădurilor, în timp ce o secetă ce persistă de 25 de ani a fragilizat arborii în faţa bolilor şi dăunătorilor, au adăugat ei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...