SUA: Un tribunal redeschide procesul legat de hotelul Trump din Washington

SUA: Un tribunal redeschide procesul legat de hotelul Trump din Washington

Un tribunal american a relansat joi procesul privind veniturile de origine străină încasate de preşedintele Donald Trump de pe urma hotelului său de la Washington, notează AFP.

Fără să se pronunţe asupra fondului, o curte federală de apel, reunită în şedinţă plenară, a răsturnat o decizie luată de trei judecători care au închis dosarul în iulie 2019 pentru chestiuni de procedură.

Avocatul personal al preşedintelui, Jay Sekulow, şi Departamentul Justiţiei şi-au exprimat regretul în legătură cu această răsturnare de situaţie şi au anunţat că vor adresa un recurs la Curtea Supremă a Statelor Unite.

În aşteptare, această decizie redeschide procesul iniţiat de procurorii din Washington şi statul vecin Maryland, care îl acuză pe miliardarul republican că a încălcat "clauza anticorupţie" din Constituţie.

Acest articol interzice tuturor persoanelor care ocupă o funcţie publică "să accepte cadouri, remuneraţii, funcţii sau titluri de orice fel de la un rege, prinţ sau stat străin" fără acordul Congresului.

Procurorii sunt de părere că delegaţiile străine privilegiază Trump International Hotel, din apropiere de Casa Albă, în speranţa de a intra în graţiile preşedintelui. Din 2016, hotelul a găzduit evenimente organizate de ambasadele Kuweitului, Bahrainului şi Filipinelor, a informat presa americană.

După instalarea sa la Casa Albă în ianuarie 2017, fostul magnat din domeniul imobiliar a încredinţat fiilor săi gestionarea afacerilor, dar şi-a păstrat toate părţile în Trump Organization care a realizat venituri de 435 de milioane de dolari în 2018.

Preşedintele şi Departamentul Justiţiei motivează că clauza anticorupţie urmăreşte să împiedice persoanele în funcţii publice să primească mită, şi nu să facă afaceri.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina