SUA: Vicepreşedintele Pence criticat după legătura făcută între Soleimani şi atentatele de la 11 septembrie 2001

SUA: Vicepreşedintele Pence criticat după legătura făcută între Soleimani şi atentatele de la 11 septembrie 2001

Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a făcut o legătură într-un mesaj pe Twitter între generalul iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american în Irak, şi responsabilii atentatelor de la 11 septembrie 2001 la New York, o afirmaţie considerată îndoielnică sau înşelătoare de numeroase medii americane, notează AFP.

Qassem Soleimani "a ajutat la călătoria clandestină în Afganistan a 10 dintre cei 12 terorişti care au comis atacurile teroriste de la 11 septembrie în Statele Unite", a afirmat Mike Pence vineri pe Twitter, în mijlocul unei serii de mesaje vizând să justifice decizia SUA de a-l ucide.

Atentatele de la 11 septembrie fiind comise de 19 piraţi ai aerului, purtătoarea sa de cuvânt, Katie Waldman, a precizat că Mike Pence s-a referit la cei 12 dintre aceştia care au "tranzitat prin Afganistan". Şi a repetat că "10 dintre cei 12 au fost ajutaţi de Soleimani".

Cotidianul New York Times a subliniat însă că generalul Qassem Soleimani - care conducea deja la acea dată Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei, însărcinată cu operaţiunile exterioare Iranului - nu este "citat în niciun moment" în raportul comisiei parlamentare americane de anchetă asupra evenimentelor de la 11 septembrie.

Raportul a explicat că, deşi "există serioase dovezi că Iranul a permis tranzitul membrilor Al-Qaida spre şi dinspre Afganistan înainte de 11 septembrie", anchetatorii nu au găsit "nicio dovadă directă că Iranul (...) era la curent cu pregătirea" atentatelor.

"În momentul trecerii lor prin Iran, agenţii Al-Qaida probabil nu erau nici ei la curent cu detaliile viitoarei operaţiuni", a adăugat acest raport.

Este deci "tehnic corect să se spună că Iranul a 'ajutat' la călătoria lor", fără să se lase impresia că aceasta s-a făcut "ajutând cu bună-ştiinţă la ceea ce urma să devină 11 septembrie", a scris Washington Post, pentru care nimic nu indică în plus că Soleimani ar fi luat parte direct la "acest ajutor".

Pe de altă parte, 15 dintre cei 19 autori ai atentatelor de la 11 septembrie erau din Arabia Saudită, o monarhie sunnită, mare rival al Iranului şiit.

Mike Pence, prin această apropiere, a urmat linia apărată de administraţia Trump după raidul aerian de vineri de la Bagdad, punând accentul pe "atrocităţile" comise de Soleimani.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale