SUA: Viitorul ministru al comerțului, susținător al teoriei lui Trump privind manipularea cursului yuanului

SUA: Viitorul ministru al comerțului, susținător al teoriei lui Trump privind manipularea cursului yuanului

Audiat marți în Senatul SUA, Robert Lighthizer, nominalizat de președintele Donald Trump ca ministru al comerțului, a afirmat că este convins că China a manipulat substanțial în trecut cursul de schimb al monedei sale naționale, yuanul (renminbi), relatează Reuters.

Trump a adus această acuzație Chinei în campania sa electorală, iar Lighthizer a insistat în fața senatorilor că din cauza cursului defavorabil s-au pierdut multe locuri în Statele Unite. Președintele nu a dat curs promisiunii din campanie de a declara încă din prima zi la Casa Albă că Beijingul manipulează cursul.

"Dacă China își manipulează moneda în prezent, pentru a o slăbi, este o altă întrebare", a arătat posibilul viitor reprezentant al SUA pentru comerț. Cel care ar trebui să răspundă, a arătat Lighthizer, este secretarul Trezoreriei (ministrul de finanțe), Steven Mnuchin.

Potrivit agenției Reuters, China a cheltuit anul trecut sute de miliarde de dolari din rezervele sale valutare pentru a-și susține moneda națională în fața presiunii ieșirilor de capital.

Miercuri, după încheierea sesiunii anuale a legislativului chinez, premierul Li Keqiang a susținut că Beijingul nu va devaloriza yuanul pentru a sprijini exporturile. "Indiferent ce obstacole se ivesc în calea relațiilor dintre China și SUA, sperăm că aceste relații vor continua să avanseze în direcția pozitivă", îl citează agenția Xinhua. Li a avertizat că în cazul unui război comercial, primele care ar avea de suferit ar fi firmele cu capital străin din China, în special cele americane.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

2 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…