SUA: Viitorul ministru al comerțului, susținător al teoriei lui Trump privind manipularea cursului yuanului

SUA: Viitorul ministru al comerțului, susținător al teoriei lui Trump privind manipularea cursului yuanului

Audiat marți în Senatul SUA, Robert Lighthizer, nominalizat de președintele Donald Trump ca ministru al comerțului, a afirmat că este convins că China a manipulat substanțial în trecut cursul de schimb al monedei sale naționale, yuanul (renminbi), relatează Reuters.

Trump a adus această acuzație Chinei în campania sa electorală, iar Lighthizer a insistat în fața senatorilor că din cauza cursului defavorabil s-au pierdut multe locuri în Statele Unite. Președintele nu a dat curs promisiunii din campanie de a declara încă din prima zi la Casa Albă că Beijingul manipulează cursul.

"Dacă China își manipulează moneda în prezent, pentru a o slăbi, este o altă întrebare", a arătat posibilul viitor reprezentant al SUA pentru comerț. Cel care ar trebui să răspundă, a arătat Lighthizer, este secretarul Trezoreriei (ministrul de finanțe), Steven Mnuchin.

Potrivit agenției Reuters, China a cheltuit anul trecut sute de miliarde de dolari din rezervele sale valutare pentru a-și susține moneda națională în fața presiunii ieșirilor de capital.

Miercuri, după încheierea sesiunii anuale a legislativului chinez, premierul Li Keqiang a susținut că Beijingul nu va devaloriza yuanul pentru a sprijini exporturile. "Indiferent ce obstacole se ivesc în calea relațiilor dintre China și SUA, sperăm că aceste relații vor continua să avanseze în direcția pozitivă", îl citează agenția Xinhua. Li a avertizat că în cazul unui război comercial, primele care ar avea de suferit ar fi firmele cu capital străin din China, în special cele americane.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…