SUA vor ca Israelul să aştepte până după alegerile din martie în privinţa anexării coloniilor (Kushner)

SUA vor ca Israelul să aştepte până după alegerile din martie în privinţa anexării coloniilor (Kushner)

Washingtonul doreşte ca Israelul să aştepte până după alegerile legislative de pe 2 martie înainte de a face vreun pas în direcţia anexării coloniilor din Cisiordania în urma anunţării planului de pace propus de Statele Unite, a declarat joi Jared Kushner, consilier al Casei Albe şi ginerele preşedintelui american Donald Trump, transmite Reuters.

Agenţia citează un interviu video acordat GZERO Media de Jared Kushner, unul din arhitecţii planului de pace, salutat de Israel şi respins de palestinieni.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a declarat marţi reporterilor, după anunţarea planului de către Donald Trump, că va cere cabinetului său săptămâna viitoare să aprobe ca aşezările evreieşti din Cisiordania să intre sub incidenţa legilor israeliene.

O astfel de măsură ar putea fi primul pas spre anexarea formală a coloniilor situate de-a lungul Văii Iordanului, în Cisiordania, un teritoriu aflat sub ocupaţia militară a Israelului în urma războiului din 1967 şi în care palestinienii vor să-şi construiască un viitor stat.

Majoritatea statelor lumii consideră coloniile evreieşti ilegale prin prisma dreptului internaţional, dar Trump a schimbat politica SUA renunţând la aceste obiecţii.

'Ei bine, să vedem ce se întâmplă', a afirmat Jared Kushner în interviu, întrebat despre posibilitatea ca Israelul să înceapă procesul de anexare încă de la sfârşitul acestei săptămâni. 'Speranţa noastră este că ei vor aştepta până după alegeri şi că vom lucra cu ei pentru a încerca să venim cu ceva', a adăugat Kushner.

Miercuri, ministrul israelian al apărării, Naftali Bennett, liderul unei formaţiuni de extremă dreapta, a chemat guvernul să instituie suveranitatea Israelului asupra a aproape o treime din Cisiordania.

Planul lui Trump prevede o soluţie cu două state, Israel şi un viitor stat palestinian, dar sub condiţii stricte pe care palestinienii le resping.

Întrebat în interviu dacă Washingtonul va susţine Israelul dacă acesta 'va merge înainte şi va anexa', Kushner a răspuns: 'Nu. Ceea ce face administraţia este ceea ce am convenit cu ei în ce priveşte formarea unei echipe tehnice care să înceapă studierea hărţii conceptuale'.

În Israel va avea loc la 2 martie al treilea rând de alegeri pentru Knesset în mai puţin de un an, după ce precedentele două s-au încheiat indecis.

Netanyahu, cel mai longeviv politician la conducerea guvernului din Israel, este inculpat pentru corupţie şi încearcă să se menţină la putere cu o coaliţie de extremă dreapta care consideră Cisiordania drept 'inima' biblică a poporului evreu.


Procurorul general al Israelului trebuie totuşi să examineze dacă actualul guvern interimar al lui Netanyahu deţine autoritatea legală de a întreprinde anexări de teritorii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”