SUA: Washington oferă un milion de dolari pentru găsirea unui fiu al lui Bin Laden

SUA: Washington oferă un milion de dolari pentru găsirea unui fiu al lui Bin Laden

SUA au anunţat joi că acordă o recompensă de până la un milion de dolari pentru oferirea de informaţii despre Hamza Bin Laden, prezentat ca "lider cheie" al Al-Qaida, informează AFP.

Considerat fiul favorit şi chiar succesorul lui Osama Bin Laden, fondatorul reţelei teroriste din spatele atentatelor din 11 septembrie 2001, Hamza se afla deja pe lista neagră a persoanelor acuzate de terorism a autorităţilor americane.

Potrivit Departamentului de Stat, care promite această recompensă în schimbul informaţiilor care "să permită identificarea sau localizarea sa, indiferent de ţara în care se află" Hamsa este un "lider în devenire" al reţelei teroriste Al-Qaeda .

"Din august 2015, cel puţin, el a publicat mesaje audio şi video pe internet prin care cerea lansarea de atacuri împotriva SUA şi a aliaţilor săi occidentali şi a ameninţat cu atacuri împotriva SUA pentru a răzbuna moartea tatălui său, ucis în mai 2011 de soldaţii americani", se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

Potrivit experţilor în grupări islamiste, tânărul, astăzi în vârstă de aproximativ treizeci de ani, conduce gruparea Ansar al-Furqan, care atrage de câteva luni în Siria luptătorii cei mai îndoctrinaţi ai Al-Qaida, sau ai organizaţiei jihadiste Stat Islamic.

Hamza Bin Laden este adesea considerat "prinţul moştenitor al jihadului". Documente, inclusiv scrisori dezvăluite de AFP în mai 2015, indică faptul că Osama Bin Laden îl considera succesorul său în fruntea jihadului mondial antioccidental.

În arhivele liderului jihadist, confiscate în 2011 cu ocazia raidului american în care acesta a fost ucis în Pakistan, şi făcute publice la sfârşitul anului 2017 de CIA, se află şi o înregistrare video a căsătoriei fiului său Hamsa, care se pare că ar fi avut loc în Iran, şi care reprezintă primele imagini ale acestuia la vârsta adultă.

Nu se ştie însă dacă în prezent acesta se află în Iran, Siria sau Afganistan. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”