SUA: Washingtonul, favorabil recunoaşterii anexării unei părţi din Cisiordania de către Israel

SUA: Washingtonul, favorabil recunoaşterii anexării unei părţi din Cisiordania de către Israel

Statele Unite au declarat luni că sunt gata să recunoască anexarea de către Israel a unei mari părţi din Cisiordania ocupată, făcând în acelaşi timp apel la noul guvern israelian de uniune să negocieze cu partea palestiniană, informează AFP.

Anexarea coloniilor israeliene şi a văii Iordaniei a fost propusă de preşedintele SUA Donald Trump în "viziunea" sa asupra Orientului Mijlociu, un plan menit să faciliteze pacea, în optica administraţiei de la Washington, dar pe care palestinienii l-au respins.

Principalele forţe politice israeliene au ajuns recent la un acord în vederea constituirii unui guvern de uniune. Acesta îşi propune "suveranitatea Israelului" asupra "aşezărilor din Iudeea şi Samaria", exprimare prin care se face referire la anexarea coloniilor şi a regiunilor din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1967.

"Aşa cum am spus întotdeauna în mod clar, suntem gata să recunoaştem acţiunile israeliene ce vizează extinderea suveranităţii israeliene şi aplicarea legii israeliene în zonele din Cisiordania, pe care viziunea (noastră) le consideră parte a statului Israel", a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Acest lucru ar urma să se facă, în opinia părţii americane, "în contextul în care guvernul israelian este de acord să negocieze cu palestinienii pe baza liniilor prezentate de viziunea (de pace) a preşedintelui Trump", a adăugat oficialul Departamentul de Stat.

Statele Unite sunt unul din principalii aliaţi ai Israelului, o legătură pe care preşedintele Donald Trump, care a manifestat constant o atitudine foarte apropiată faţă de premierul israelian Benjamin Netanyahu, a consolidat-o de la sosirea sa la Casa Albă.

Controversatul proiect de pace american în care Ierusalimul este descris drept "capitala indivizibilă a Israelului", a fost respins cu fermitate de partea palestiniană şi de Liga Arabă.

Liga Arabă urmează să se întâlnească joi într-o reuniune de urgenţă consacrată discutării intenţiilor de anexare anunţate de Israel. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Simple zvonuri?

2 VIDEO Voi vedeți ce se întâmplă pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești?

3 Scrisoarea asta nu poate fi adevărată! / Ce le-a scris judecătorilor o moldoveancă despre plăcerea sexului desco…

4 VIDEO Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga

5 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!