SUA: Washingtonul se declară pregătit să discute o parte din sancţiunile impuse Iranului

SUA: Washingtonul se declară pregătit să discute o parte din sancţiunile impuse Iranului

Statele Unite au declarat luni că sunt gata să revizuiască sancţiunile impuse Iranului dacă Teheranul respectă cu stricteţe acordul nuclear din 2015, înaintea discuţiilor pe această temă care vor începe marţi la Viena, transmite AFP.

Departamentul de Stat american a confirmat trimiterea unui reprezentant la Viena, Rob Malley, pentru discuţii cu europenii, Rusia şi China, precizând că nu este planificată o întâlnire cu partea iraniană.

Uniunea Europeană şi statele părţi la acordul nuclear internaţional iranian încheiat în 2015 la Viena (Iran şi aşa-numitul grup P4 + 1: China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) se întâlnesc marţi la Viena pentru a pregăti revenirea SUA, care a părăsit acest pact în 2018, la iniţiativa fostului preşedinte Donald Trump.

Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, Washingtonul este gata să ia în considerare ridicarea sancţiunilor impuse Iranului, dar numai cele legate de dosarul nuclear."Cu siguranţă nu vom face gesturi sau concesii unilaterale pentru a convinge Iranul", a declarat presei Price.

"Formularea iniţială este cea care este încă în vigoare astăzi - ridicarea limitată a sancţiunilor nucleare în schimbul unor limitări permanente şi verificabile ale programului nuclear al Iranului", a reamintit el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Sai Khatibzadeh, a precizat că în niciun caz nu va fi vorba de "negocieri".

Foto: (c) FOREIGN MINISTRY OFFICE HANDOUT/EPA


"Întrebarea dacă (reuniunea) va produce sau nu rezultate depinde (de capacitatea) europenilor şi celor din 4 + 1 de a reaminti SUA angajamentele lor şi de (capacitatea) americanilor de a respecta aceste angajamente", a declarat acesta într-o conferinţă de presă, luni, la Teheran.

Acordul nuclear încheiat în 2015 scuteşte Iranul de sancţiuni internaţionale în schimbul unei reduceri drastice a activităţilor sale nucleare, sub controlul ONU, pentru a asigura că regimul de la Teheran nu încearcă să se doteze cu bomba atomică.

După ce a retras SUA din acord, administraţia Trump a reintrodus toate sancţiunile la adresa regimului de la Teheran şi chiar le-a înăsprit.

Drept răspuns, Iranul a început treptat, din 2019, să nu mai respecte majoritatea angajamentelor cheie asumate.

Preşedintele Joe Biden susţine că doreşte să readucă SUA în acord cu condiţia ca Iranul să revină la onorarea angajamentelor sale.

Iranul, la rândul său, afirmă că este gata să revină la respectarea strictă a acordului internaţional, cu condiţia ca Washingtonul să ridice mai întâi sancţiunile.

Nu este nevoie decât de o "o singură măsură", a declarat Khatibzadeh luni."Această măsură (este) ridicarea tuturor sancţiunilor SUA şi, în schimb, Iranul este gata" să revină la respectarea angajamentele sale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”