SUA: Washingtonul se teme că eroul filmului "Hotel Rwanda" nu a beneficiat de un proces echitabil

SUA: Washingtonul se teme că eroul filmului "Hotel Rwanda" nu a beneficiat de un proces echitabil

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a declarat luni că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că Paul Rusesabagina, fost proprietar de hotel a cărui poveste a inspirat filmul "Hotel Rwanda", nu a beneficiat de un proces echitabil, informează AFP.

"Statele Unite sunt îngrijorate de condamnarea lui Paul Rusesabagina", care deţine un permis de şedere permanentă în SUA, a declarat Price într-un comunicat.

"Lipsa garanţiilor unui proces echitabil pune sub semnul întrebării corectitudinea verdictului", conform sursei citate.

"Suntem îngrijoraţi de obiecţiile ridicate de domnul Rusesabagina privind lipsa unui acces confidenţial şi neîngrădit la avocaţii săi şi la documentele legale care îl privesc, precum şi pentru faptul că, iniţial, nu a avut acces la apărare", a continuat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Eroul din "Hotel Rwanda", găsit vinovat de acte de terorism, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, după un proces calificat ca fiind politic de susţinătorii săi.

Paul Rusesabagina a fost găsit vinovat pentru că a fost membru fondator al Frontului de Eliberare Naţională (FLN), o grupare rebelă acuzată de comiterea unor atacuri în Rwanda, soldate cu morţi, în 2018 şi 2019.

Acuzarea ceruse închisoarea pe viaţă, dar tribunalul a decis reducerea pedepsei.

Paul Rusesabagina a adăpostit sute de oameni în timpul genocidului produs în Rwanda în 1994, episod care a inspirat pelicula hollywoodiană.

El a devenit ulterior un critic fervent al preşedintelui Paul Kagame şi a plecat în exil în Belgia. Avocatul său susţine că a fost răpit de autorităţile rwandeze în Dubai pentru a fi judecat.

Peste 800.000 de membri ai comunităţilor tutsi şi hutu au fost ucişi în genocidul din Rwanda. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Zvonuri...

2 Urlă Orban că i-au luat „dușmanii” partidul? Nu, știe că dosarele de la DNA ale Camarilei vor ieși pe piață cu…

3 Așa o fi?

4 Un nou cal troian al Rusiei? / Dezvăluiri despre cel care ar putea produce marele șoc în Europa câștigând președ…

5 Așa e! Aceste două cocini ar trebui închise! Iar imbecilii care i-au intoxicat pe români detestați public