SUA/alegeri: Dezbatere cu schimburi violente de replici între candidații în alegerile primare republicane

SUA/alegeri: Dezbatere cu schimburi violente de replici între candidații în alegerile primare republicane

Dezbaterea televizată între candidații în alegerile primare republicane din SUA, desfășurată sâmbătă seara în Carolina de Sud, a fost punctată de schimburi violente de replici, favoritul actual Donald Trump atacându-și fără menajamente rivalii, consemnează AFP. Țintele predilecte ale miliardarului au fost Jeb Bush, fost guvernator al Floridei, și Ted Cruz, senator de Texas.

Trump și-a întrerupt în mod repetat adversarii, ridicând vocea, gesticulând și fiind huiduit de simpatizanții "victimelor" sale din sală.

Atacându-l în mod constant pe Jeb Bush, mai ales în materie de politică externă, omul de afaceri a început prin a spune că SUA nu pot duce simultan două războaie în Siria, în același timp împotriva lui Bashar al-Assad și a grupării Statul Islamic, "animale" care, în opinia sa, ar trebui vizate cu prioritate.

"Jeb greșește", a afirmat Donald Trump despre ex-guvernatorul Floridei, care insistă pentru plecarea președintelui sirian. "Ascultându-l, pe el și pe alții, ne aflăm în Orientul Mijlociu de 15 ani fără să fi câștigat nimic", a conchis el.

"Asta vine din partea unui om a cărui politică externă este inspirată de emisiuni de televiziune", a răspuns Jeb Bush.

Trump a ieșit din nou la atac, cu dosarul războiului din Irak, declarând că "au mințit, nu au existat arme de distrugere în masă".

"M-am săturat să-mi atace familia", a replicat Jeb Bush. "În timp ce Donald Trump făcea reality-show-uri televizate, fratele meu construia un aparat de securitate pentru a ne apăra", a adăugat el.

"World Trade Center s-a prăbușit sub conducerea fratelui dvs. Aduceți-vă aminte. N-aș spune că asta înseamnă să ne protejeze", a replicat Trump.

Încercând să tranșeze disputa, senatorul de Florida Marco Rubio a intervenit, aducându-i în discuție pe democrați.

"Îi mulțumesc lui Dumnezeu că, pe 11 septembrie, la Casa Albă se afla George W. Bush, nu Al Gore", a spus Marco Rubio, continuând: "World Trade Center a fost distrus pentru că Bill Clinton nu l-a omorât pe Osama ben Laden atunci când a avut ocazia".

Într-o altă dispută, Ted Cruz și Marco Rubio s-au acuzat reciproc că și-au schimbat pozițiile în privința imigrației ilegale, în cel mai dur schimb de replici de până acum între cei doi senatori.

În ce-l privește, John Kasich, guvernatorul de Ohio, a încercat să fie vocea rațiunii, regretând tonul dezbaterii. "Cred că îi vom oferi alegerile lui Hillary Clinton dacă nu încetăm", a avertizat el.

Candidații republicani se află în campanie în Carolina de Sud, stat conservator unde deocamdată Donald Trump deține 35% din intențiile de vot, conform mediei calculate de RealClearPolitics, urmat de Ted Cruz (17%), Marco Rubio (14%) și Jeb Bush (11%).

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

2 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

3 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 Valentino Gogu, un român de 72 de ani care fugit în anii 80 în America, a rămas fără job după închiderea emble…