SUA/alegeri: Prezenţa la urne a fost mult peste aşteptări

SUA/alegeri: Prezenţa la urne a fost mult peste aşteptări

Peste 113 milioane de votanţi s-au prezentat la urne la alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial desfăşurate marţi în SUA, participare care o depăşeşte semnificativ pe cea de la ultimul scrutin de acest fel, cel din 2014, când numărul celor care au venit la vot a fost de circa 83 de milioane, relatează postul CBS, citat de agenţia dpa.

Rata prezenţei la urne a fost acum de circa 49%, însă particularităţile sistemului american fac dificilă calcularea unui procent exact, spre deosebire de cazul altor ţări.

Dar acesta a fost primul scrutin de la jumătatea mandatului la care a fost depăşit pragul de 100 de milioane de alegători prezenţi la urne, după ce la alegerile din 2016, când a fost şi scrutinul prezidenţial, a fost înregistrat recordul de 137 de milioane de voturi.

Conform rezultatelor preliminare, democraţii au obţinut deja 220 mandate în Camera Reprezentanţilor, care le asigură majoritatea, în timp ce republicanii îşi păstrează controlul asupra Senatului, obţinând cel puţin 51 de mandate, potrivit aceloraşi rezultate.

După o campanie electorală în care temele principale au fost imigraţia, economia şi sistemul de sănătate, impopularitatea preşedintelui republican Donald Trump în special în rândul femeilor, minorităţilor şi tinerilor s-a tradus în voturi pierdute în favoarea democraţilor, în pofida bunelor rezultate economice ale actualei administraţii.

Femeile americane şi-au sporit sprijinul în favoarea candidaţilor democraţi la Camera Reprezentanţilor, furnizând, după cum se anticipa, voturile necesare pentru ca Partidul Democrat să preia controlul asupra acestei camere a Congresului Statelor Unite, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat marţi, în ziua alegerilor.

Americanii au ales aşadar un Congres divizat, care prefigurează doi ani dificili pentru Trump până la încheierea mandatului. Alegerile de la jumătatea mandatului sunt de obicei nefavorabile preşedintelui în funcţie, dar pierderea Camerei Reprezentanţilor este totuşi un mare eşec pentru preşedintele republican, care însă, odată cu acest scrutin, a văzut părăsind Congresul câteva personalităţi care, deşi făceau parte din Partidul Republican, nu îi împărtăşeau anumite abordări.

Responsabili democraţi au sugerat deja după anunţarea rezultatelor preliminare ale alegerilor de la jumătatea mandatului că ar putea începe o serie de anchete parlamentare privind conflictele de interese, finanţele personale şi eventualele intervenţii ale lui Trump în investigaţia privind presupusul amestec al Rusiei în scrutinul prezidenţial din 2016.

În replică, Trump a scris pe Twitter că ''dacă democraţii cred că pot risipi banii contribuabililor pentru a ne ancheta în Cameră, atunci probabil şi noi vom fi obligaţi să-i anchetăm în Senat pentru toate scurgerile de informaţii clasificate, printre altele''. ''Putem să jucăm amândoi acest joc'', a completat el.

Într-un alt mesaj, Trump le mulţumeşte celor care l-au susţinut, în pofida problemelor create de 'presa ostilă'. 'Aceia care au muncit alături de mine în aceste incredibile Alegeri de Jumătatea de Mandat, îmbrăţişând unele politici şi principii au făcut-o foarte bine. Cei care nu au făcut-o, le spunem la revedere', a scris preşedintele pe Twitter.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii

3 Scandal sexual în handbalul românesc

4 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

5 De citit!