Submarine: Australia, în căutarea unui plan B în cazul unui eşec al ''contractului secolului'' cu Franţa

Submarine: Australia, în căutarea unui plan B în cazul unui eşec al ''contractului secolului'' cu Franţa

Australia are în vedere soluţii alternative în caz de eşec al "contractului secolului" încheiat cu Franţa privind construirea a 12 submarine pentru marina australiană, a anunţat miercuri un responsabil în Ministerul Apărării al acestei ţări, potrivit AFP.

Contractul - în valoare de 68 miliarde de dolari (56 miliarde de euro), încheiat cu grupul francez Naval Group (ex-DCNS) pentru construirea acestor 12 submarine cu propulsie convenţională în Australia - este acuzat de depăşiri de buget şi întârzieri, alegaţii pe care grupul industrial le respinge.

Problema continuării proiectului este un subiect sensibil pe planul politicii interne australiene.

Săptămâna viitoare, premierul Scott Morrison urmează să se întâlnească cu preşedintele francez Emmanuel Macron la Paris.

"Este prudent ca Ministerul Apărării să ia în calcul alternative dacă nu vom fi în măsură să continuăm proiectul", a declarat miercuri, în cursul unei audieri în Senat, Greg Moriarty, cel mai înalt funcţionar responsabil de dosar în cadrul Ministerului australian al Apărării.

"Prudent, ministerul elaborează un plan de urgenţă", a adăugat el, precizând că guvernul rămâne "absolut hotărât" să rezolve problemele cu Naval Group.

Autorităţile australiene au afirmat totuşi că detaliile privind acest plan B sunt clasificate.

Moriarty a precizat că subiectul este examinat în special de câteva luni şi că acesta vizează submarinele şi navele de suprafaţă.

"Am reflectat mult la această problemă în cursul ultimelor 12 luni, deoarece pentru mine a devenit evident că avem dificultăţi cu acest program" al submarinelor de nouă generaţie, a adăugat el.

Naval Group fusese ales în 2016 pentru construirea acestor submarine, cu o primă livrare prevăzută în 2032. Totuşi, de atunci realizarea programului s-a confruntat cu probleme.

Patronul grupului industrial francez, Pierre-Eric Pommellet, s-a deplasat recent în Australia. Acolo, el s-a angajat ca 60% din valoarea programului să revină Australiei, o cerinţă a Canberrei.

În schimb, cele două părţi nu au reuşit să finalizeze etapa următoare a contractului, referitoare la trei miliarde de dolari, care era prevăzută pentru începutul anului.

Contractul urmează să creeze 2.800 de locuri de muncă în Australia şi 500 în Franţa, în special în partea de concepţie.

Specialiştii australieni în probleme militare speră că aceste submarine vor permite Australiei să dispună de o forţă de descurajare credibilă în cazul unor acţiuni ostile.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /