Succesul Europei de la Sibiu vs. eșecul PSD de la Iași și Cluj

Succesul Europei de la Sibiu vs. eșecul PSD de la Iași și Cluj

​Ce și-a imaginat Liviu Dragnea când a hotărât să organizeze mitingul PSD la Iași, chiar de ziua Europei? Că va pune într-un con de umbră Summit-ul de la Sibiu? Că va recuceri partea din Moldova care a început să se ridice? Greu de spus. Cert este că decizia lui s-a tranformat într-o grea lovitură în imaginea PSD și a pus într-un puternic contrast două Românii, ceea ce, în mod evident, a fost în defavoarea partidului pe care îl conduce, scrie jurnalista Claudia Pârvoiu pe  HotNews.ro .

Summit-ul de la Sibiu a fost un succes, atât prin organizarea impecabilă, cât și prin mesajele de unitate transmise de către liderii europeni. România a avut foarte mult de câștigat ca imagine în ochii tuturor europenilor, la fel și Europa în ochii românilor.

Întreaga Europă a avut ocazia să vadă partea frumoasă a României: oameni entuziasmați și foarte fericiți să atingă mâinile marilor lideri europeni, un orășel curat și cu aer occidental și o foarte bună organizare a unui eveniment important.

Europa a mai văzut că în România, marii lideri pot pot face baie de mulțime, în siguranță și fără teamă, ceea ce este iarăși un mare câștig de imagine.

Atmosfera de la Sibiu a creat cadrul perfect pentru transmiterea unor mesaje pozitive de unitate, chiar în prag de alegeri europarlamentare, fiind puternic alimentat spiritul pro-european.

Succesul evenimentului de la Sibiu este de necontestat. "M-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dvs", a spus, în limba română Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

La câteva sute de kilometri de Sibiu, în estul țării, am văzut cealaltă față a României, cea a unei națiuni puternic dezbinate. Am asistat la un spectacol grotesc, pus în scenă de PSD, care a contrastat în mod supărător cu ceea ce am văzut la Sibiu. Mii de oameni săraci, mânați de primari și șefi de organizații, au fost băgați într-un țarc pentru a asculta forțat niște mesaje pe alocuri anti-europene. Imediat după ce și-a terminat Dragnea discursul, oamenii au ieșit foarte rapid din țarc, ca și cum abia așteptau să se termine totul pentru a se întoarce la casele lor. Nici măcar muzica pregătită pentru ei pe scenă nu i-a ținut în loc.

Dincolo de țarc s-a aflat o mulțime furioasă, nemulțumită că PSD a îndrăznit să tulbure liniștea orașului cu un miting forțat. Degeaba s-a chinuit Rovana Plumb, principalul candidat la europarlamentare din partea PSD, să își țină discursul țipând efectiv în microfon, degeaba au fost date boxele foarte tare, fiindcă oricum huiduielile protestatarilor se auzeau din toate părțile.

Mitingul a fost un eșec. Un eșec al lui Liviu Dragnea, un eșec al PSD. Nu au reușit decât să enerveze electoratul, într-un oraș pe care îl pierd, care a devenit ostil partidului de la guvernare. Pentru liderii PSD și candidații la europarlamentare a fost absolut umilitor să treacă prin mijlocul unei mulțumi care o huiduia cu toată forța. Le-am văzut pe Rovana Plumb și pe Carmen Avram cum încercau să se ascundă după niște bărbați mai înalți, pentru a trece în siguranță printre oamenii care le huiduiau.

Este de neînțeles insistența lui Liviu Dragnea de a organiza mitingul de la Iași, mai ales că primise încă din 20 aprilie mesajul că nu este bine primit. Și atunci a fost întâmpinat cu ostilitate de către ieșeni.

Prin momente umilitoare a trecut și premierul Viorica Dăncilă, însă la Cluj. Nu a fost doar huiduită, ci și fugărită prin oraș.

PSD nu trece printr-o mare criză de imagine doar în România, ci și pe plan european. Liderii socialiști au organizat la Sibiu o întâlnire de la care au lipsit atât Liviu Dragnea, cât și Viorica Dăncilă. Pur și simplu, socialiștii europeni au refuzat să-i aibă prin preajmă.

                                  ---------

„Nu pot să ies!” Rovana Plumb, stupefiată de corul de huiduieli de care a avut parte. Plumb și Carmen Avram au ieșit cu greu din mulțime, în jurul lor făcându-se scut uman din civili și jandarmi

Candidatul aflat pe prima poziție a listei PSD la europarlamentare, Rovana Plumb, a fost puternic huiduită ieri, la Iași, unde PSD a ținut un miting electoral. Același lucru i s-a întâmplat și lui Carmen Avram, la rândul său candidata la alegerile europene din partea PSD. Mai mult, pentru a face câțiva pași până sau de la mașină, acestea au fost escortate de un dispozitiv impresionant format din civili și jandarmi.

„Nu pot să ies, mă bag și eu printre oameni”, se aude strigând Rovana Plumb, pe o filmare difuzată de site-ul Iasi1.ro. Moment în care, Rovana Plumb se întoarce, căutând o altă direcție pe care să o apuce.

Stupefacția Rovanei Plumb față de scena a cărei protagonistă s-a trezit că este crește, pe măsură ce croirea unui drum spre mașina care o așteaptă se dovedește tot mai anevoioasă. „Doamne, Dumnezeule”, rostește, la un moment dat, fostul ministru, al cărui glas abia se aude în corul de huiduieli și scandări anti-PSD.

Pe imagini se vede cu Rovana Plumb este practic extrasă din mulțime, doi bărbați fiindu-i în permanență alături pentru a o ghida și proteja de mulțime, în spatele lor venind și câțiva jandarmi.

De aceeași experiență a avut parte, joi, la Iași, și Carmen Avram, jurnalista de la Antena 3, devenită candidat la europarlamentare din partea PSD. Imaginile publicate de Iasi1.ro arată cum mai mulți bărbați făcut scut în jurul ei pentru a o scoate de pe strada pe care se afla mulțimea care scanda lozinci anti-PSD.

Pe imaginile publicate de Iași1.ro, se mai vede cum unul dintre bărbați își ține mâna peste umerii lui Carmen Avram, privind mereu atent în sus și împrejur.

Pe de altă parte, Ziarul de Iași scrie că un tânăr care s-a apropiat de Liviu Dragnea a strigat către liderul PSD cuvinte vulgare. Potrivit sursei citate, omul a fost redus repede la tăcere de susținători ai PSD.

Ziarul de Iași mai arată că Dragnea a avut probleme și cu un pensionar. Acesta din urmă, aflat foarte aproape, a strigat, în timpul discursul liderului PSD, celebrul slogan, „m*** PSD“, iar Dragnea l-ar fi auzit. Potrivit Ziarului de Iași, o femeie l-a pălmuit de câteva ori pe respectivul pensionar, iar alți l-au împins în spate, într-o ploaie de lovituri.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...