Succesul obținut în premieră de armata ucraineană după atacul asupra flotei ruse din Sevastopol

Succesul obținut în premieră de armata ucraineană după atacul asupra flotei ruse din Sevastopol

Atacul ucrainean asupra Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol, în noaptea de marți spre miercuri, poate fi considerat un mare succes după ce rachete de croazieră au lovit în premieră un submarin, arată o analiză a portalului ucrainean Defense Express. Totodată, o navă de debarcare a fost avariată. Ministerul rus al apărării a transmis că atacul a fost efectuat cu zece rachete de croazieră - șapte fiind doborâte de apărarea antiaeriană - și trei drone navale.

Ucrainenii au lovit cu succes un șantier naval al flotei ruse a Mării Negre FOTO Captură Twitter

Imaginile și înregistrările video de la fața locului au arătat zona uzinei de reparații din Sevastopol cuprinsă de flăcări. În urma atacului din noaptea de marți spre miercuri, ar fi fost avariate nava de debarcare „Minsk” - pentru a treia oară - dar și, în premieră, submarinul de atac din clasa Kilo „Rostov pe Don”.

Ucraina a reușit nu doar să lovească pentru a treia oară o navă mare de debarcare, ci a înregistrat și primul succes semnificativ împotriva unui submarin, într-o lovitură istorică, subliniază Defense Express..

Armata ucraineană a fost capabilă să lanseze o atare lovitură în condițiile în care nu dispune de capacitățile navale necesare pentru a intra în luptă contra unui submarin.

Un submarin este o țintă extrem de dificilă, care necesită un întreg arsenal de mijloace , între care nave antisubmarin, avioane și elicoptere, dar și submarine proprii. Or, armata ucraineană nu dispune de nimic din toate astea în prezent.

Kievul nu are nici nave moderne care să patruleze pentru a lua în vizor și distruge submarine, și nici avioane antisubmarin, cum ar fi P-8 Poseidon sau chiar P-3 Orion. În plus, nu există nicio componentă subacvatică a flotei sale.

Cum Marina ucraineană nu are nici un fel de capabilități de a vâna și distruge submarine rusești în Marea Neagră , singura modalitate de realiza acest lucru este să îl distrugă în timp ce se află la suprafață, precum într-un șantier din port.

Este ceea ce au și reușit să facă piloții ucraineni care au lansat în premieră rachete de croazieră - posibil de tip Storm Shadow - pentru a lovi un submarin care cel mai probabil va fi scos din serviciu.

O „lovitură impresionantă”

Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Nikolai Oleșciuk, a confirmat responsabilitatea Kievului pentru atac și a declarat că unii dintre piloții săi au fost implicați în operațiune. „Le mulțumesc piloților Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei pentru excelenta lor activitate de luptă! Va continua..", a scris el, a relatat postul de știri ucrainean Strana.ua.

Totodată, The Kyiv Post a citat o sursă anonimă din cadrul agenției de informații militare GUR , care a declarat: „Există informații despre cel puțin distrugerea unei nave mari de debarcare și a unui submarin. Acesta este un rezultat foarte bun, bineînțeles".

Guvernatorul orașului instalat de Moscova, Mihail Razvojaiev, a anunțat că cel puțin 24 de persoane au fost rănite în urma atacului.

Andri Rijenko, un căpitan de marină ucrainean în retragere, în prezent expert strategic la compania de consultanță în domeniul apărării și logisticii Sonata, a declarat pentru Newsweek că atacul a fost „o lovitură cu adevărat impresionantă, cea mai mare de la începutul războiului”.

„Cred că rușii pur și simplu nu se așteptau la o lovitură atât de puternică din partea Ucrainei. Este cu adevărat demoralizant pentru armata rusă și, de asemenea, le reduce potențialul de luptă”, a adăugat el.

Deși nu este clar ce arme au fost folosite pentru a lovi uzina de reparații din Sevastopol, laudele lui Oleșciuk la adresa piloților săi sugerează că ar putea fi vorba de rachete de croazieră lansate din aer, probabil rachetele britanico-franceze Storm Shadow /SCALP - care au provocat distrugeri semnificative asupra țintelor rusești din sudul Ucrainei în această vară.

„Cel mai probabil au fost rachete Storm Shadow/SCALP”, a declarat oficialul ucrainean, deși a subliniat că o altă variantă ar putea fi rachetele de croazieră anti-navă modificate Neptun, de fabricație ucraineană.

Armata ucraineană și-a întețit atacurile asupra Crimeei

Ucraina nu are o flotă convențională semnificativă ce ar fi capabilă să fie o provocare pentru navele rusești, dar a reușit să se mențină competitivă militar în Marea Neagră prin trecerea la atacurile cu drone și rachete cu rază lungă de acțiune.

Nava amiral a Flotei Mării Negre - crucișătorul cu rachete ghidate Moskva - rămâne cea mai notabilă victimă, fiind scufundat cu rachete anti-navă ucrainene în aprilie 2022. Kievul au fost aproape de a scoate din joc nava amiral succesoare Amiral Makarov în octombrie 2022, când fregata a fost avariată de drone navale.

Mai recent, în august, ucrainenii au lovit nava de debarcare Olenegorski Gorniak, în timp ce era ancorată în portul din Novorossisk - la peste 320 de kilometri est de Sevastopol - după care la scurtă vreme au atacat petrolierul Sig în largul coastei Crimeei. Ambele au fost grav avariate și au trebuit să fie salvate de remorchere.

Platforma de analiză din surse deschise Oryx sugerează că 16 nave rusești au fost lovite din februarie 2022, dintre care 10 au fost distruse. Printre cele pierdute se numără Moskva, Minsk, nava de debarcare Saratov din clasa Tapir, respectiv o navă de debarcare din clasa Serna din cadrul Proiectului 11770.

Navele rusești sunt ținte valoroase pentru ucraineni. Moscova își folosește în mod regulat Flota Mării Negre pentru a lansa rachete de croazieră asupra orașelor ucrainene și pentru a impune o blocadă navală asupra porturilor din sudul Ucrainei, vitale pentru industriile de export ale Kievului.

Rusia a confiscat și anexat Crimeea în 2014, o operațiune facilitată de baza militară rusă din Sevastopol. Orașul-port este punctul nevralgic al controlului Moscovei asupra Crimeei și, prin urmare, al eforturilor Ucrainei de a elibera peninsula.

Luna trecută, o echipă a forțelor speciale a debarcat pe vârful nord-vestic al Crimeei. Iar săptămâna aceasta, Kievul a anunțat recucerirea unor platforme petroliere din Marea Neagră, în apropierea coastei Crimeii, care erau ocupate de Rusia din 2015.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat