Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Suedia - 456 de actrițe denunță hărțuirea sexuală și "cultura tăcerii"

Peste 400 de actrițe au denunțat joi într-o scrisoare deschisă ce include numeroase mărturii, hărțuirea sexuală, agresiunile și "cultura tăcerii" din industria cinematografică și a teatrului din Suedia, informează AFP.

Semnatarele textului — în număr de 456 — au criticat "cultul geniului" care domnește în industria artelor scenice din epoca lui Ingmar Bergman, un cineast pe cât de exigent pe atât de apreciat, și care îi lasă nepedepsiți pe agresori "atât timp cât ceea ce ei creează este glorificat și considerat un act de o înaltă valoare artistică".

"Actorii și regizorii considerați genii sunt susținuți de această industrie, fără să conteze ceea ce ei le fac colegelor lor", au scris actrițele semnatare, în rândul cărora se remarcă Lena Endre (cunoscută din miniseria TV "Cele mai bune intenții" și trilogia cinematografică "Millennium"), Sofia Helin ("The Bridge") și Ruth Vega Fernandez ("Kyss mig").

"Din cauza acestui statut al starurilor, agresiunile lor nu au niciodată consecințe", au deplâns semnatarele scrisorii, ce a fost publicată în cotidianul Svenska Dagbladet.

Mai multe mărturii anonime despre hărțuire și agresiuni uneori violente — inclusiv despre două violuri — pun sub semnul întrebării comportamentul unor actori și regizori — fără a-i numi — apreciați în Suedia și în străinătate.

"Trebuia să joc o scenă de dragoste cu acel 'mare actor'. Trebuia să mă poziționez deasupra lui în timpul actului sexual. Pe parcursul unei repetiții, el m-a întrebat dacă puteam să îmi sug sânul stâng (știa că eu alăptam în acea perioadă) în timp ce el se freca de corpul meu, fiind în erecție", a dezvăluit una dintre actrițe.

"Îi admiram atât de mult", povestește o altă actriță. "Erau unii dintre cei mai mari. Unul dintre ei trebuia să joace rolul tatălui meu și m-a prins de gât, încercând să își introducă limba în gura mea. Mâinile altuia, un autor dramatic care a scris un rol frumos pentru mine în piesa lui, s-au strâns dintr-o dată pe sânii mei, în întuneric, în spatele scenei", a adăugat ea.

Alice Bah Kuhnke, ministrul Culturii din Suedia, i-a convocat joi pe directorii marilor teatre naționale, precum Teatrul dramatic din Stockholm — mult timp condus de Ingmar Bergman—, Teatrul Național și Opera Regală.

"Aceste agresiuni sunt extrem de grave. Cele mai înalte exigențe impun tuturor instituțiilor publice să acționeze în ceea ce privește mediul de lucru", a declarat ministrul Culturii, partenera de viață a actorului Johannes Bah Kuhnke, care deține rolul principal în filmul "Snow Therapy".

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Această CARACATIȚĂ trăiește în toate orașele României!

2 De ce l-a sfidat Dăncilă pe Tăriceanu. Îl așteaptă un nou dosar? Amănunte INCENDIARE!

3 HOPA! ȘOC în PSD? Dăncilă a fost la Bruxelles în calitate de candidat la postul de comisar european? Amănunte …

4 RoMAFIA / Cum a câștigat băiatul lui Dragnea procesul împotriva CEC Bank, după ce RISE Project i-a publicat extr…

5 Dragnea / Nu am nicio legătură cu TelDrum...

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită