Suedia, din nou în dificultate în faţa celui de-al doilea val de COVID-19

Suedia, din nou în dificultate în faţa celui de-al doilea val de COVID-19

Deşi autorităţile şi-au înăsprit poziţia în ultimele săptămâni, Suedia şi strategia sa atipică împotriva coronavirusului sunt din nou puse în mare dificultate de un al doilea val puternic pe care această ţară nordică a crezut mult timp că îl poate evita, relatează AFP.

"Autoritatea de sănătate publică a pregătit trei scenarii în această vară. Ne-am pregătit pentru cel mai rău. Însă s-a dovedit că este de două ori mai rău" decât temerea iniţială, a explicat pentru AFP Lars Falk, un responsabil al secţiei de terapie intensivă de la spitalul Karolinska din Stockholm.

Servicii de reanimare sub tensiune, solicitări de sporire a personalului sanitar calificat la Stockholm, mortalitate până acum de două ori mai mare decât a vecinilor săi nordici: în această toamnă, strategia suedeză, mai puţin strictă în faţa epidemiei, repetă bilanţul său slab din primăvară.

"Din păcate, nivelul de contaminare nu se diminuează (...), iar acest lucru este foarte îngrijorător", a declarat pentru AFP directorul sanitar al regiunii Stockholm, Bjorn Eriksson, adăugând că este vorba de "o presiune extremă asupra sistemului de sănătate".

După ce a solicitat deja întăriri din partea întregului personal sanitar calificat, în special din clinici private, el a cerut marţi anularea tuturor operaţiunilor non-urgente în regiune.

"Ajunge. Nu merită să ieşi la un pahar după serviciu, să te întâlneşti cu persoane din afara casei tale, să faci cumpărături de Crăciun sau să bei o cafea: consecinţele sunt teribile", a declarat el săptămâna trecută.

Foto: (c) Amir Nabizadeh / EPA


La începutul săptămânii, spitalizările legate de COVID-19 în Suedia au egalat vârful înregistrat la 20 aprilie, cu aproape 2.400 de pacienţi trataţi, chiar dacă procentul celor aflaţi la terapie intensivă este de două ori mai scăzut decât în primăvară, în jur de 10%.

Numărul morţilor a ajuns miercuri la 7.802, dintre care peste 1.800 de la începutul lunii noiembrie, iar cel al noilor cazuri se apropie de un nou record, de peste 6.000 pe zi în medie, conform datelor oficiale.

Fără mască, fără închiderea barurilor, restaurantelor şi magazinelor şi fără carantină obligatorie, Suedia s-a făcut remarcată printr-o strategie bazată în special pe "recomandări" şi pe extrem de puţine măsuri coercitive.

În faţa înmulţirii semnificative a cazurilor, au fost totuşi emise câteva recomandări foarte stricte, în special de a nu se frecventa persoane din afara casei, însă nerespectarea lor nu este sancţionată.

În ciuda unei viziuni răspândite, Suedia nu a vizat niciodată imunitatea colectivă.

Însă oficialii săi sanitari au afirmat mult timp că nivelul ridicat de contaminări din primăvară va permite ţării, fără îndoială, să facă faţă mai uşor unei resurgenţe a epidemiei pe termen lung.

"Cred că vom avea o răspândire relativ scăzută în această toamnă", a afirmat în august epidemiologul-şef, Anders Tegnell.

O perioadă, faptele au părut să îi dea dreptate, însă al doilea val de care Suedia credea că poate scăpa a venit în cele din urmă şi peste această ţară, puţin mai târziu decât în alte părţi din Europa.

Rata mortalităţii a depăşit deja 10% în noiembrie, conform Biroului de Statistică, şi ar urma să continue să se agraveze.

În ciuda unor critici transmise marţi de o comisie independentă, premierul Stefan Lofven a refuzat până acum să califice strategia drept un eşec.

"Majoritatea experţilor sanitari nu au văzut valul care venea. Ei vorbeau de focare localizate", a recunoscut el totuşi într-un interviu pentru cotidianul Aftonbladet.

În opinia medicului Lars Falk, "am înăsprit măsurile, dar cred că trebuie să facem şi mai mult", în special în timpul perioadei de sărbători.


Foto: (c) Amir Nabizadeh / EPA



Guvernul a scos de la sertar un proiect de lege de urgenţă care ar trebui să permită închiderea în special a magazinelor şi restaurantelor. Însă intrarea sa în vigoare nu este totuşi prevăzută decât la mijlocul lunii martie.

La fel ca restul "Uniunii Europene, Suedia îşi pune de asemenea mari speranţe în vaccinare, pe care speră că o va putea lansa la sfârşitul lui decembrie şi propune întregii populaţii pe la mijlocul anului viitor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”