Suedia: Mii de documente sensibile, publicate după o scurgere de date

Suedia: Mii de documente sensibile, publicate după o scurgere de date

Un grup suedez specializat în portaluri de acces securizate a recunoscut marţi că a fost victima unui furt de date sensibile, având în special legătură cu securitatea parlamentului suedez şi a unor bănci europene, relatează France Presse, citând presa locală.

"Am fost ţinta unei reţele criminale", a declarat Stefan Syren, CEO al grupului Gunnebo, adăugând că este vorba de un "incident deplorabil".

"Luăm aceasta foarte în serios şi lucrăm în strânsă colaborare cu clienţii noştri", a continuat el.

Firma - care operează în lumea întreagă şi are printre clienţi centrale nucleare, spitale şi aeroporturi - nu a dorit să dezvăluie numele companiilor şi organismelor afectate de această scurgere şi nici numărul lor.

Potrivit cotidianului Dagens Nyheter (DN), în total, 19 GB de informaţii şi aproximativ 38.000 de fişiere au fost sustrase de unul sau mai mulţi hackeri în luna august şi au fost publicate pe internet, putând fi utilizate cu scopul de a produce daune.

Printre documentele sustrase figurează detalii despre protecţia parlamentului suedez, planuri privind seifurile de la cel puţin două bănci germane şi altele arătând sisteme de alarmă şi camere de supraveghere la o sucursală a băncii SEB din Suedia, conform DN.

Între altele, au fost de asemenea sustrase planuri confidenţiale ale noului birou al Agenţiei suedeze fiscale, situat la periferia Stockholm-ului.

Această intruziune a fost semnalată la sfârşitul lunii august Agenţiei suedeze de informaţii interne şi antiterorism (SAPO), fără ca Gunnebo să ştie atunci dacă datele respective au fost şi divulgate.

"Nu putem decât să speculăm asupra scopului atacului, dar cum nu poate fi exclusă o tentativă de spionaj industrial, am informat SAPO despre ceea ce s-a întâmplat", declarase atunci Stefan Syren, citat într-un comunicat.

El a recunoscut marţi că lucrurile nu au fost probabil "gestionate perfect 100%", dar a subliniat că piratarea este o "enormă problemă a societăţii".

Atacuri de extorcare similare au afectat numeroase întreprinderi în ultima vreme, aminteşte DN. Acestora li se ceruse atunci să plătească o răscumpărare ca datele furate să nu fie publicate online.

Finlanda se confruntă la rândul său prezent cu atacuri informatice fără precedent, după sustragerea a mii de dosare ale unor pacienţi aflaţi în tratament psihoterapeutic. Unele din aceste date, sustrase societăţii private Vastaamo, au fost publicate ca şantaj.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa