Suedia revoluționează transportul maritim. Primul „feribot zburător” electric VIDEO

Suedia revoluționează transportul maritim. Primul „feribot zburător” electric VIDEO

În Suedia, a fost inaugurat primul „feribot zburător”, o inovație remarcabilă în domeniul transportului maritim. Ambarcațiunea cu aripi portante plutește deasupra apei, având ca scop economisirea energiei. Cu o capacitate de 30 de pasageri, acest concept inovator este conceput pentru a înlocui mijloacele tradiționale de transport comercial pe apă.

Feribotul electric cu hidrofoil, dezvoltat de producătorul de bărci electrice Candela, atinge o viteză maximă de 55 de kilometri pe oră și are o autonomie impresionantă de 92 de kilometri. Durata călătoriilor se reduce la jumătate în comparație cu feriboturile tradiționale , iar costurile operaționale sunt, de asemenea, reduse semnificativ.

Tehnologia sa inovatoare se bazează pe hidrofoile din fibră de carbon, care ridică barca deasupra apei, reducând rezistența și, implicit, economisește energie. Feribotul Candela P-12, care este în prezent în perioada de testare, se adresează problemelor de mediu și de trafic din arhipelagul Stockholm.

„Acesta este un adevărat salt înainte. Economiile de energie pe care le obținem prin zborul în aer pe folii ne oferă viteza și raza de acțiune de care avem nevoie pentru ca acest lucru să funcționeze pe baterii”, afirmă Erik Eklund, responsabil cu divizia de nave comerciale la Candela, potrivit Euronews .

Cu o viteză de 30 de noduri (56 km/h), feribotul P-12 se impune ca o soluție mult mai rapidă și eficientă energetic decât alte nave electrice de pasageri. Candela estimează că tehnologia sa reduce consumul de energie pe pasager-kilometru cu 95% în comparație cu navele diesel din zonă.

Dacă testele vor confirma eficiența și viabilitatea acestui concept, feribotul electric cu hidrofoil ar putea să redefinească standardele transportului public maritim în întreaga lume. Sperând să impună electrificarea transportului public pe apă, Candela explorează posibilitatea de a aduce această inovație și în alte orașe precum San Francisco, New York și Veneția.

De asemenea, planurile includ extinderea transportului public pe apă în regiunea Stockholm, unde traficul cu barca reprezintă o parte din ce în ce mai importantă a sistemului de transport.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”