Suedia va redeschide ancheta cu privire la Assange în legătură cu o acuzaţie de viol

Suedia va redeschide ancheta cu privire la Assange în legătură cu o acuzaţie de viol

Suedia va redeschide ancheta cu privire la fondatorul WikiLeaks, Julien Assange, în legătură cu o acuzaţie de viol, a anunţat luni procuratura de la Stockholm, transmit AFP, Reuters şi dpa.

"Am decis redeschiderea anchetei", a anunţat procuroarea adjunctă Eva Marie Persson, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a explicat că Assange "fiind încarcerat în Marea Britanie, sunt reunite condiţiile pentru a solicita extrădarea sa în Suedia în baza unui mandat de arestare european, ceea ce nu se putea înainte de 11 aprilie", data arestării sale de către poliţia britanică la Ambasada Ecuadorului din Londra.

Assange s-a refugiat în 2012 la ambasadă pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol. La scurt timp după anunţarea arestării sale, avocata femeii care l-a acuzat pe Assange de viol în 2010 a declarat că va cere parchetului redeschiderea anchetei, ce fusese închisă în mai 2017, din lipsă de progrese. Fapta de care este acuzat ar urma să fie prescrisă în august 2020, a precizat Persson.

Şi SUA au cerut extrădarea lui Assange, acuzându-l de conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale, delict pasibil cu maximum cinci ani de închisoare, conform autorităţilor americane. Dar avocaţii săi se tem că în cazul extrădării sale el ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare.

La 1 mai, Assange a fost condamnat de tribunalul londonez din Southwark la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea condiţiilor eliberării provizorii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Două femei, una frumoasă, una...

3 Care sunt cele două trasee pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii terestre / Ce spune raportul …

4 De citit! / Valentin Naumescu: Rusia va pierde războiul din Ucraina

5 Hopa! Ciolacu, reacție isterică după declarațiile lui Rareș Bogdan! Vrea să acopere scandalul cu pesedistul de…