Summitul de la Hanoi: Trump şi Kim se declară deschişi la ideea unor birouri de legătură între ţările lor

Summitul de la Hanoi: Trump şi Kim se declară deschişi la ideea unor birouri de legătură între ţările lor

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au declarat deschişi, joi, la ideea stabilirii unor birouri de legătură între ţările lor, într-un nou semnal al încălzirii relaţiilor dintre SUA şi Coreea de Nord, doi inamici istorici, relatează DPA şi AFP.

Întrebat la un briefing de presă la Hanoi în cadrul celui de-al doilea summit cu Trump dacă este pregătit ca Washingtonul să deschidă un birou de legătură la Phenian, liderul nord-coreean a spus, prin intermediul interpretului, că "este un lucru care merită salutat".

Trump a adăugat că ideea ca cele două ţări să se îndrepte spre stabilirea treptată a unor legături mai oficiale prin astfel de măsuri este "un lucru grozav".

Întrebat de asemenea dacă este pregătit pentru denuclearizarea Coreii de Nord, Kim a răspuns prin intermediul interpretului: "Dacă nu aş fi fost pregătit, nu m-aş fi aflat aici".

Afirmaţia lui Kim l-a făcut pe Trump său adauge: "Acesta ar putea fi cel mai bun răspuns pe care l-aţi auzit vreodată".

Însă cele două părţi au poziţii divergente în privinţa sensurilor termenului denuclearizare, astfel că, întrebat şi despre posibile măsuri concrete, liderul nord-coreean a dat un răspuns vag: "Asta este ceea ce discutăm acum".

Trump s-a arătat încrezător în legătură cu negocierile cu Kim, dar le-a atras atenţia celor care speră la o rezolvare rapidă: "Nu înseamnă că o facem într-o zi, într-o întâlnire".

"Indiferent ce se întâmplă, în cele din urmă vom avea o înţelegere, iar asta este foarte bine pentru preşedintele Kim şi pentru ţara sa. Spre asta duce totul", le-a spus Trump jurnaliştilor.

"Am avut discuţii foarte productive. Relaţia este la fel de bună ca oricând - cred că chiar mai bună", a mai spus Trump.

Cei doi lideri, care au luat o pauză de la negocierile lor pentru a vorbi cu mass-media, se întâlnesc într-un hotel din Hanoi, însoţiţi de consilierii lor.

Anterior în cursul zilei de joi, când cei doi lideri au început a doua zi de discuţii, Trump a spus că "nu este nicio grabă" în a obţine un acord în legătură cu dezarmarea nucleară a Coreii de Nord.

"Viteza nu este importantă pentru mine. Este important să obţinem acordul cel mai bun. Aprecieze oprirea testelor", a mai afirmat Trump, făcând referire la suspendarea din 2017 de către Phenian a testelor nucleare şi cu rachete balistice intercontinentale.

Trump, care s-a întâlnit prima dată cu Kim în Singapore în iunie, devenind primul preşedinte american în funcţie care se întâlneşte cu un lider al Coreii de Nord, a adăugat că are un "mare respect pentru preşedintele Kim" şi că "atunci când ai o relaţie bună, multe lucruri bun se întâmplă".

Kim şi-a exprimat la rândul său optimismul în legătură cu negocierile cu Trump, spunând prin intermediul interpretului: "Sper că putem ajunge la o concluzie bună şi îmi voi da toată silinţa pentru a aduce rezultate bune".

"Am făcut multe eforturi până acum, iar acum credem că este momentul să fim împreună la Hanoi şi să avem acest dialog minunat", a adăugat Kim, în briefingul de presă de la Hotelul Sofitel Legend Metropole din Hanoi, unde cei doi lideri s-au întâlnit începând de miercuri.

Preşedintele american şi-a reiterat opinia că Phenianul poate deveni o "putere economică" dacă cele două părţi vor ajunge la un acord în privinţa programului de arme nucleare al Coreii de Nord. "Cu puţin ajutor, cred că va fi foarte special", a adăugat Trump.

Cei doi lideri s-au întâlnit în privat miercuri seară pentru circa jumătate de oră într-o întrevedere cu uşile închise la respectivul hotel, după care s-au alăturat unui grup mic de consilieri şi interpreţi pentru dineu.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”