Sunt italienii pregătiți să mănânce paste făcute cu făină din insecte?

Sunt italienii pregătiți să mănânce paste făcute cu făină din insecte?

Subiectul insectelor comestibile a împărțit lumea în două. În Italia însă, acest fenomen este și mai vizibil. Într-o țară cu o astfel de tradiție în arta culinară, care folosește făina în producția de paste, înlocuirea grâului cu insecte ar putea fi chiar o provocare.

Făină de greieri FOTO Shutterstock

În țările din Asia, consumul de insecte este ceva obișnuit, face parte din obiceiurile lor. Pentru țările europene însă, aceste obiceiuri par cel puțin ciudate. Însă insectele vor ajunge în farfuriile europenilor, în ciuda rezistenței pe care o opun.

În Italia, țară cu tradiție în prepararea pastelor făinoase, această noutate își va face cu greu loc în obiceiurile populației.

Este greu de spus dacă schimbarea își va găsi adepți și în restul țărilor europene, după ce UE a aprobat vânzarea de insecte pentru consumul uman, la începutul acestui an. Însă nicăieri în Europa nu există mai multă rezistență la consumul de insecte decât în Italia. Cel puțin asta indică datele companiei globale de opinie publică YouGov, iar obiecțiile vin chiar de la vârf. Guvernul a luat deja măsuri pentru a interzice utilizarea lor în producția de pizza și paste făinoase.

Opoziție în Italia

Ne vom opune, prin orice mijloace și în orice loc, acestei nebunii care ar sărăci agricultura și cultura noastră”, a scris vicepremierul Matteo Salvini pe Facebook.

Dar poate există o posibilitate ca lucrurile să se schimbe, după ce mai mulți producători italieni au perfecționat pastele, pizza și gustările din greieri.

Pastele ar putea conține făină de greieri

Pastele ar putea conține făină de greieri

„Ceea ce facem aici este foarte durabil”, spune Ivan, Albano, care conduce o fermă de insecte. „Pentru a produce un kilogram de praf de greieri, folosim doar aproximativ 12 litri de apă”, adaugă el, subliniind că producerea aceleiași cantități de proteine de la vaci necesită mii de litri de apă.

De asemenea, creșterea insectelor necesită doar o fracțiune din terenul folosit pentru a produce carne. Având în vedere poluarea cauzată de industria cărnii și a produselor lactate, tot mai mulți oameni de știință consideră că insectele ar putea fi esențiale pentru combaterea schimbărilor climatice, arată BBC .

La un restaurant de lângă Torino, bucătarul Simone Loddo și-a adaptat rețeta de paste proaspete, care datează de aproape 1.000 de ani - aluatul are acum 15% praf de greieri. Acesta emană un miros puternic de nucă .

Unii dintre clienți refuză să încerce tagliatellele cu greieri, dar cei care o fac - inclusiv eu - sunt surprinși de cât de bune sunt.

Aliment bogat în minerale

În afară de gust, pulberea de greieri este un superaliment plin de vitamine, fibre, minerale și aminoacizi. O porție conține surse mai mari de fier și magneziu, de exemplu, decât o friptură obișnuită de mușchi file.

Dar este aceasta o opțiune realistă pentru cei care doresc să mănânce mai puțină carne? Principala problemă este prețul.

„Dacă doriți să cumpărați alimente pe bază de greieri, vă va costa. Făina de greieri este un produs de lux. Costă aproximativ 60 de euro pe kilogram. Dacă luăm, de exemplu, pastele de greieri, un pachet poate costa până la 8 euro”, spune Ivan. Asta înseamnă de până la opt ori mai mult decât pastele obișnuite de la supermarket.

Deocamdată, hrana pentru insecte rămâne o opțiune de nișă în societățile occidentale, deoarece fermierii pot vinde carne de pasăre și de vită la prețuri mai mici.

Carnea pe care o produc este mult mai ieftină decât făina de greieri și este de foarte bună calitate”, spune Claudio Lauteri, care deține o fermă în apropiere de Roma, aflată în familia sa de patru generații.

Tradiția culinară, amenințată

Dar nu este vorba doar de preț. Este vorba de acceptarea socială.

În întreaga Italie, numărul persoanelor care trăiesc până la vârsta de 100 de ani și chiar mai mult este în creștere rapidă. Mulți indică dieta mediteraneană ca fiind Sfântul Graal pentru un stil de viață sănătos.

Italienii mănâncă carne de secole. Cu moderație, este cu siguranță sănătoasă”, spune Claudio.

El crede că mâncarea cu insecte ar putea fi o amenințare la adresa tradiției culinare italiene - care este ceva universal sacru în această țară. „Aceste produse sunt niște gunoaie. Nu suntem obișnuiți cu ele, nu fac parte din dieta mediteraneană. Și ar putea fi o amenințare pentru oameni: nu știm ce poate face organismului nostru consumul de insecte. Sunt absolut împotriva acestor noi produse alimentare. Refuz să le mănânc”, spune el.

În timp ce creșterea agriculturii pe bază de insecte este în creștere în Europa, la fel este și ostilitatea față de această idee.

Decizia UE de a aproba consumul de insecte pentru consumul uman a fost descrisă de un membru al partidului de extremă-dreapta aflat la putere în Italia, Frații Italiei, ca fiind „la limita nebuniei”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat