Sunt sau nu periculoase foliile de aluminiu pentru gătit?

Sunt sau nu periculoase foliile de aluminiu pentru gătit?

Folia de aluminiu a devenit nelipsită din bucătăriile românilor. Este practică, ușor de folosit și ne scoate din situații dificile. Un sandwich, un platou cu aperitive care trebuie transportat, o friptură care trebuie înăbușită la cuptor, toate sunt situații în care te salvează o folie de aluminiu.

Folia de aluminiu nu e sănătoasă FOTO Shutterstock

Dar cât de sănătos este să folosești folia de aluminiu, rămâne încă sub semnul întrebări.

Sunt voci care susțin că nu este niciun pericol, în timp ce altele arată că particule din acel metal (este o folie de metal, până la urmă), ar putea ajunge în mâncarea ta. Și dacă este real, și particule de aluminiu ajung în mâncarea ta, rămâne de văzut cât de periculos este acest lucru.

Potrivit unor specialiști, folia de aluminiu nu este cel ma sănătos lucru pe care-l poți folosi în bucătărie. Deși e o variantă ieftină și practică, nu este cea mai sănătoasă. Iar acest lucru este valabil și când vine vorba despre tigăi sau cratițe din aluminiu.

Crește riscul bolii Alzheimer

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății o persoană de greutate medie poate ingeră prin hrană până la 50mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate . Practic, organsimul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse, scrie Foodstory, care citează un studiu.

publicat în Internațional Journal of Electrochemical Science, în 2012. Cercetătorii au descoperit în acel studiu că prin gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, de asemeena, riscul bolii Alzheimer.

În funcție de felul și temperaturile la care este gătită mâncarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consumă poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.

Nu este un pericol să păstrăm alimentele la rece în folie de aluminiu, deoarece la aceste temperaturi, transferul particulelor de aluminiu este minim, În schimb, când gătim în folie sau vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade, mai arată studiul, transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare.

Alimentele acide, cele mai periculoase

În cazul cărnurilor roșii transferul este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre trasnferul este de 215%, au descoperit cercetătorii.

În plus, alimentele acide (cum sunt roșiile, lămâile, oțetul) preiau și mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roșiilor trasferul este de 3-6mg/100g produs dacă acesta este gătit în aluminiu.

Acesta nu este singurul studiu care leagă boală Alzheimer de prezența aluminiului în corp, ingerat prin mâncare. La sfârșitul anilor '90 cercetătorii unei Universități din New York veneau cu aceleași rezultate, analizând consumul de aluminiu din alimentele cu aditivi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria