Supermarketurile din Germania nu mai vând ouă de teama contaminării cu pesticide

Supermarketurile din Germania nu mai vând ouă de teama contaminării cu pesticide

Grupul german de distribuție Aldi, care are peste 4.000 de magazine în Germania, a anunțat vineri că a decis să retragă de la comercializare ouăle, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălelor provenite din Olanda, informează Reuters.

Lanțurile germane de supermarketuri, de la Lidl la Rewe, au anunțat și ele încă de joi că au pus capăt comercializării ouălor infectate.

Anterior, Agenția pentru siguranța alimentelor din Olanda (NVWA), a publicat o listă cu numere de serie ale ouălelor care sunt considerate nesigure pentru consum, din cauza unei posibile contaminări cu o substanță toxică denumită fipronil. În plus, aproximativ 180 de crescători de păsări din Olanda, al doilea mare exportator de păsări după SUA, au fost temporar închise.

"Aceasta este o măsură preventivă. Nu există niciun motiv să presupunem că există riscuri la adresa sănătății", a informat Aldi într-un comunicat de presă, adăugând că ar putea apărea unele deficiențe în aprovizionarea cu ouă din cauza acestei măsuri.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda care au recurs la Chickfriend, o societate specializată în eradicarea paraziților. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanța activă din mai multe insecticide, fipronil, produs și de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obișnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...