Superstiţii în a doua zi de Paşte. Ce e bine să faci în Lunea Albă, atunci când se deschid ușile Raiului și cele ale iertării

Superstiţii în a doua zi de Paşte. Ce e bine să faci în Lunea Albă, atunci când se deschid ușile Raiului și cele ale iertării

Creștinii ortodocși intră, astăzi, în Săptămâna Luminată, când totul stă sub semnul Învierii Mântuitorului. În Lunea Albă, așa cum este numită prima zi de luni după Paşte, sunt respectate cu sfințenie mai multe tradiții.

A doua zi de Paște se numește Lunea Albă FOTO Shutterstock

În Lunea Albă are loc ”umblarea cu pască”, adică vizitarea rudelor apropiate în vederea vestirii Învierii lui Iisus Hristos. Se obişnuieşte ca finii să se ducă la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi.

O altă tradiţie specifică acestei zile este stropirea cu apă. Se spune că acest ritual are la origine povestea despre o fată evreică ce a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, fiind readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă.

În Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri.

Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea Iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei.

Lunea din Săptămâna Luminată poartă numele de Lunea Albă.

Fiind prima zi după Duminica Paştelui, lunea este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării, astfel că orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Tradiţia spune că trebuie să stropeşti casa cu agheazma şi să dai de băut la rude.

Cine sunt norocoșii acestei săptămâni

Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştele Morţilor. Cei care mor în ziua de Paşte şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în Rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că uşile Raiului sunt deschise, iar cele ale Iadului sunt închise, conform credinţelor populare. Altele descriu că acela care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.

De asemenea, odată cu sărbătoarea Învierii se deschid mormintele şi spiritele morţilor părăsesc cimitirele pentru a petrece sărbătorile împreună cu cei vii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /