Suplimentul zilnic de fibre poate îmbunătăți funcția creierului la adulții în vârstă, potrivit unui studiu recent

Suplimentul zilnic de fibre poate îmbunătăți funcția creierului la adulții în vârstă, potrivit unui studiu recent

Nutriționiștii au demonstrat, recent, că sănătatea intestinală și sănătatea creierului pot fi îmbunătățite cu ajutorul unor suplmente. Noi cercetări arată un supliment de fibre ar putea fi folosit pentru a îmbunătăți funcția creierului la adulții în vârstă.

Dieta bazată pe fibre. FOTO Arhivă

Un studiu publicat în Nature Communications a analizat modul în care fibrele ar putea juca un rol în sănătatea creierului. Cercetătorii au recrutat 36 de perechi de gemeni – 72 de indivizi în total – cu vârsta peste 60 de ani. Fiecare geamăn a primit fie un placebo, fie un supliment de fibre de 7,5 grame (pe care studiul îl specifică ca prebiotic, care este un tip de fibre care hrănește binele) bacterii, numite probiotice, în intestin) în fiecare zi timp de 12 săptămâni, potrivit prevention.com

În plus, toți participanții au efectuat exerciții de rezistență și au mâncat zilnic un supliment de proteine ​​pe tot parcursul studiului.

După 12 săptămâni, cercetătorii au descoperit că suplimentul prebiotic a dus la schimbări semnificative în microbiomul intestinal al participanților. În special, participanții care au luat suplimentul au văzut o creștere semnificativă a numărului de bacterii benefice, numite Bifidobacteria, în intestinul lor.

În doar 12 săptămâni, cercetătorii au descoperit că cei care luau suplimente de fibre aveau performanțe mai bune la testele de evaluare a funcției creierului , inclusiv testul de învățare „Paired Associates”, care este o evaluare cheie pentru boala Alzheimer precoce, împreună cu testele de timp de reacție și viteza de procesare.

Cum afectează bacteriile intestinale performanța cognitivă?

Creierul și intestinul își trimit mesaje unul altuia care se pot influența pozitiv sau negativ unul pe celălalt, spune Melissa Prest, purtătorul de cuvânt al „Academiei de Nutriție și Dietetică” din SUA. „Când microbiomul nostru intestinal este perturbat, poate duce la diferite tulburări neurologice, cum ar fi demența”, notează ea.

Acest lucru se datorează faptului că creierul funcționează cel mai bine într-un mediu fără inflamații și fără toxine care sunt atât produse, cât și curățate de organism.

Cercetările au descoperit că persoanele care consumă cantități mai mari de fibre alimentare au mai puține șanse de a dezvolta demență, spune Prest.

Mai precis, cercetările susțin că un plan alimentar bogat în fibre (cum ar fi dietele mediteraneene, MIND și DASH ) poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv și a demenței, spune Keri Gans, dietetician înregistrat și autorul cărții The Small Change Diet. Totuși, rețineți că prevenirea demenței necesită folosirea creierului pe tot parcursul vieții, menținerea unui corp sănătos și evitarea obiceiurilor care dăunează creierului .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...