Surpriză în SUA!/Cui aparține unul dintre cele mai prolifice canale de propagandă pro-Rusia

Surpriză în SUA!/Cui aparține unul dintre cele mai prolifice canale de propagandă pro-Rusia

Un cont pe rețelele de socializare care răspândește informații false despre războiul din Ucraina și propaganda Kremlinului a fost creat de un ofițer în rezervă al Marinei SUA, scrie Business Insider.

Sarah Bils, de 37 de ani din Oak Harbor, Washington, a servit în US Naval Air Station de pe insula Whidbey până în noiembrie 2022, arată înregistrările online ale Marinei. Identitatea lui Bils a fost descoperită pentru prima dată de utilizatorii de pe Twitter și Reddit și prima dată raportată de un site de advocacy.

Pe internet, însă, Bils poartă numele de Donbass Devushka, iar contul ei postează uneori imagini grafice ale luptei, laudă mercenarii Wagner și uneori se bucură de moartea luptătorilor ucraineni.

Bils a declarat că alte 15 persoane o ajută să administreze contul.

Ea are un canal YouTube, unul de Twitter și un podcast Spotify cu zeci de mii de urmăritori. Pe podcast, Bils, care în postările anterioare pretindea că este din Europa de Est, pare să pună un accent pe știrile false.

Pe biografia de pe contul său de Telegram – unde postează de zeci de ori pe zi – Bils spune că prezintă „războiul informațional în stil rusesc”, adică „Aducerea laolaltă a lumii multipolare”.

Contul Telegram a fost, de asemenea, asociat recent cu răspândirea a patru imagini ale zecilor de documente secrete americane care au apărut pe un server Discord numit Thug Shaker Central. Multe dintre aceste documente conțineau informații despre colectarea informațiilor americane cu privire la războiul din Ucraina. Jack Teixeira, membru al Gărzii Naționale a SUA, în vârstă de 21 de ani, a fost arestat joi și acuzat vineri de deținerea de documente clasificate referitoare la securitatea națională și deținerea de materiale de apărare națională. Unul dintre cele mai prolifice canale de propagandă pro-Rusia aparține unei femei, fost ofițer al Marinei SUA

Bils, care avea autorizații de securitate secrete în timpul serviciului, a declarat pentru WSJ că nu a ajutat la scurgerea documentelor. Publicația a mai menționat că documentele postate pe canalul ei erau versiuni modificate ale documentelor Discord, dar Bils a negat că echipa ei le-a modificat.

„Cunosc, evident, gravitatea materialelor secrete”, a spus ea publicației.

Documentele nu mai sunt în cont, dar canalul Donbass Devushka Telegram a împărtășit o teorie pe 13 aprilie conform căreia scurgerile ar fi fost de fapt un efort intenționat din partea oficialilor de informații americani și că Teixeira și-a îndeplinit planul fără să știe.


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...