Surpriză la alegerile din Bulgaria! AUR-ul bulgăresc, peste PSD-ul local/Borisov pare să rămână la butoane

Surpriză la alegerile din Bulgaria! AUR-ul bulgăresc, peste PSD-ul local/Borisov pare să rămână la butoane

Partidului conservator al premierului bulgar Boiko Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative desfășurate duminică în această țară, cu circa 25% din voturi, potrivit sondajelor parţiale de la ieşirea de la urne, publicate duminică seara după închiderea secţiilor de votare, informează Agerpres.

Însă votul protestatar a înregistrat un rezultat mai bun decât era aşteptat: noua formaţiune populistă și anti-elite „Există un Astfel de Popor” (ITN) condusă de cântăreţul şi moderatorul de talk-show-uri tv Slavi Trifonov, cunoscut pentru criticile sale vehemente împotriva guvernului, se situează, potrivit sondajelor, umăr la umăr cu socialiştii.

Ce scrie Sorin Ioniță pe Facebook:

Supriză mare la alegeri în Bulgaria: AUR pare că iese pe locul doi, înaintea PSD, conform exit poll la închiderea urnelor. Clasamentul ar fi aşa:
PNL (Boiko Borisov) 25%
AUR (Slavi Trifonov) 17.1%
PSD (Kornelia Dăncilă) 16.7%
USR-Plus 10.5%
UDMR (turcii) 10.2%
Jos Mafia (whatever) 5%
PRM 4.7%
Pragul electoral e 4%. Marii perdanţi sunt DPS, partidul etnicilor turci, dar mai ales Socialiştii, mult sub asteptari. Probabil Kornelia Dăncilă va fi debarcată de la conducerea PSD.
Însă e doar exit poll, fără voturile din diaspora, inclusiv cea din Turcia, lucrurile se mai pot schimba. Parlamentul e fragmentat, cu 7 partide, iar prezenţa la urne a fost rezonabilă, 44%.

Analistul Sorin Ionita realizase anterior și un ghid pentru a intelege mai bine cum cum arata partidele din Bulgaria. Procentele de mai jos reprezinta rezultatele din sondaje, dinainte de alegeri.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cine era femeia găsită moartă într-un geamantan, în Oradea

2 Nea ăsta e comisarul de poliție Cosmin Popovici, cu apartament în Spania și nenumărate proprietăți în țară / Nu poate justifica 1,3 milioane lei

3 Trebuie să vedeți asta / Va fi doar o chestiune de timp până când flagelul va ajunge în Europa...

4 Andrei Caramitru / Ghinea, Barna, Drulă și Moșteanu. Cam ăștia. Plus Cioloș. Trebuie să plece…

5 Posibil război civil în Ucraina și un nou pas al Rusiei spre Gurile Dunării, două dintre consecințele înghețării ostilităților în țara vecină