Surpriza surprizelor!/Rezervele valutare ale Ucrainei au atins maximul ultimului deceniu!

Surpriza surprizelor!/Rezervele valutare ale Ucrainei au atins maximul ultimului deceniu!

Rezervele valutare ale Ucrainei au urcat, la începutul lunii aprilie, până la 31,9 miliarde de dolari, cea mai ridicată valoare din ultimii 11 ani, graţie ajutoarelor din străinătate, cererii mai mici pentru valută şi plăţilor moderate în contul datoriei guvernamentale, a anunţat joi Banca Naţională a Ucrainei, informează Reuters și Agerpres.

Clădirea Băncii Naționale a UcraineiFoto: Panama / Alamy / Alamy / Profimedia

Ucraina se confruntă în acest an cu spectrul unui deficit bugetar fără precedent, din cauza cheltuielilor militare mari necesare pentru a contracara invazia rusească, şi se bazează puternic pe ajutoarele financiare din străinătate pentru a putea finanţa necesităţile publice şi umanitare.

Banca Naţională a Ucrainei a dezvăluit că a primit un total de 5,1 miliarde de dolari din partea partenerilor internaţionali ai Ucrainei, inclusiv fonduri de la SUA, Uniunea Europeană şi Canada.

„Este cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani. Ultima dată când rezervele se situau la acest nivel a fost în luna noiembrie 2011”, a informat Banca Naţională a Ucrainei într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet.

În luna martie, Guvernul de la Kiev a plătit 486,8 milioane de dolari pentru serviciul datoriei externe. Suma a inclus 409,3 milioane de dolari pentru plata dobânzilor la titlurile de stat denominate în valută, a precizat Banca Naţională a Ucrainei. De asemenea, Ucraina a plătit şi 638,6 milioane de dolari către Fondul Monetar Internaţional.

Banca Naţională a Ucrainei a precizat însă că cererea de valută forte pe piaţa valutară a fost mai mică în luna martie.

Începând din vara anului trecut, cursul de schimb oficial al hrivnei ucrainene este fixat la 36,57 hrivne pentru un dolar. Banca centrală intervine în mod frecvent pe piaţă pentru a sprijini cursul de schimb al hrivnei şi a reduce decalajul între cursul de schimb oficial şi cursul de schimb de pe piaţă.

În luna martie, intervenţiile pe piaţă realizate de Banca Naţională a Ucrainei au scăzut pentru a treia lună la rând. ”Dinamica din luna martie se datorează mai multor factori: sezonieri, limitarea ieşirilor de capital neproductiv şi stabilizarea aşteptărilor cu privire la cursul de schimb”, a precizat instituţia.

Nivelul actual al rezervelor valutare este suficient pentru a acoperi importurile viitoare timp de 4,2 luni, a estimat Banca Naţională a Ucrainei. Comparativ, la începutul lunii martie rezervele valutare ale Ucrainei se situau la 28,9 miliarde de dolari.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia