SURSE Coaliția discută renegocierea PNRR, urmare a crizei alimentare la nivel mondial

SURSE Coaliția discută renegocierea PNRR, urmare a crizei alimentare la nivel mondial

Surse politice susțin că la nivelul Coaliției de guvernare sunt discuții privind renegocierea Planului National de Redresare şi Reziliență. Acest demers ar putea fi încununat de succes pe fondul crizei alimentare care amenință Europa, scrie Newsweek .

În acest moment, 23% dintre cereale provin din Ucraina, 50% din uleiul de floarea soarelui era adus tot din Ucraina. Exporturile din Ucraina sunt în impas după ce toate porturile ucrainene la Marea Neagră au fost cucerite de către ruși.

Potrivit unor surse politice, PNL ar vrea să introducă în PNRR finanțarea unor lucrări de irigații.

Un alt subiect dezbătut în Coaliție este cel legat de independența energetică. Prin PNRR, ar putea acordați mai mulți bani pentru exploatarea de gaze și energie verde. Prin PNRR, se dorește și capitalizarea firmelor prin acordarea de noi granturi. Potrivit discuțiilor, se dorește ca 1,1 miliarde lei să fie acordate pentru construcția de spitale noi sau secții noi și 600 milioane euro pentru modernizarea celor existente. În total, este vorba de 25 spitale noi care să deservească mai multe orașe, ca obiective regionale, nu doar marile centre.

După ce coaliția va ajunge la un numitor comun privind punctele din PNRR care se doresc modificate, urmează o negociere cu Comisia Europeană.

Turcia, centru de comandă al distribuției de cereale

20 de milioane de tone de cereale și semințe de floarea-soarelui din Rusia și Ucraina vor fi livrate pe piețele mondiale printr-un centru de comandă ce urmează să fie înființat la Istanbul.

Turcia a pregătit o foaie de parcurs sub auspiciile ONU pentru o soluție la criza alimentară globală, care a apărut din cauza războiului în curs. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că Kremlinul și-a dat acordul prealabil pentru ca Turcia să ajute la deminarea porturilor ucrainene.

Rușii ne acuză că blocăm exporturile

Pe de altă parte, Agenția rusă Interfax a preluat declarația exportatorilor ucraineni pentru a denunța cozile de așteptare în România a navelor pentru exportul cerealelor.

Asociația Europeană de Afaceri din Ucraina (EBA) a declarat că pe exportatorii agricoli ucraineni îi costă 500.000 de dolari pe zi așteptatul prin porturile dunărene. „Multe porturi ucrainene rămân blocate. Având în vedere circumstanțele actuale, produsele ucrainene sunt exportate parțial prin porturile dunărene și prin canalul maritim Sulina. Companiile membre ale EBA raportează că aproape 90 de nave stau în prezent la coadă în apropierea canalului Sulina. Acestea vor sta la coadă în medie 10 zile sau mai mult. Este demn de remarcat faptul că fiecare zi de oprire îi costă pe exportatorii ucraineni aproximativ 500.000 de dolari pe zi", scrie Interfax citând EBA. Ucraina a exportat până la 5 milioane de tone de produse agricole prin porturile Odesa și Mikolaiv înainte de operațiunea militară rusă, dar acum, din cauza blocadei, țara poate transporta doar aproximativ 1 milion de tone de cereale pe lună.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...